Studiekamraten: "Han var snäll och lugn"

UTRIKES

Frankrike. 40-åringen som misstänks ha angripit en polis med hammare utanför Notre Dame var för bara några år sedan journaliststuderande i Stockholm.

– Jag är chockad. Jag minns en lugn kille som stod på de svagas sida i samhället, säger en före detta studiekamrat.

Den misstänkte 40-åringen kommer ursprungligen från Algeriet men levde under flera år på 2000-talet i Sverige. Han har arbetat som journalist för flera stora svenska medier och även arbetat i Norge. Om man slår i de svenska mediearkiven dyker massvis med artiklar upp som är skrivna av mannen.

Enligt en släkting som flera franska medier citerar var mannen gift med en svenska, som han senare skilde sig från. Mellan 2008 och 2009 läste han journalistik i Stockholm.

En före detta kurskamrat till 40-åringen, som vill vara anonym, säger att han på den tiden framstod som en "humanist".

– Han stod på de svagas sida i samhället. Han var väldigt duktig och ambitiös och ville lyfta frågor där samhället hade gjort fel. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att han skulle göra något sådant här, säger han till TT.

Drack öl

Efter examen höll kurskamraten kontakten med 40-åringen i ett par år, eftersom 40-åringen ville involvera honom i ett tidningsprojekt som skulle handla om Afrika.

– Han ville belysa frågor i Afrika för en svensk allmänhet. Han drevs av yttrandefrihet och pressfrihet och ville belysa de människor som hade lite fattigare förhållanden och den typen av frågor, säger studiekamraten.

Studiekamraten minns 40-åringen som en "snäll och lugn kille" som var social och drack öl. Han pratade aldrig om religion.

– Jag visste inte ens att han var muslim. Det är det som gör att man blir så himla chockad. Man frågar sig hur den här typen av radikalisering kan ske och hur effektiv den här hjärntvätten kan vara. Man undrar ju hur han blev radikaliserad och hur fort det gick.

Magisterexamen från Sverige

Sedan några år tillbaka lever 40-åringen i Frankrike och är doktorand vid ett franskt universitet. Där har han arbetat på en uppsats om journalistik och val i länderna i norra Afrika.

Enligt Arnaud Mercier, professor i politisk kommunikation vid universitetet Paris 2 Assas och mannens handledare vid universitetet, tycktes 40-åringen ha varit allt annat än inspirerad av extrema idéer gentemot väst. Han beskriver honom som "from som ett lamm".

– När jag kände honom var det någon som var mycket orienterad mot västvärlden och för demokrati, och trodde starkt på mediers uppdrag och demokratisk försoning, säger han till tv-kanalen BFMTV.

"Långt ifrån extremism"

Den utpekade mannen ska ha hyrt en lägenhet nordväst om Paris. Där hittade polisen en video där han uttrycker sin lojalitet med IS, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till en källa nära utredningen.

En granne ska ha sagt om honom att han är "väldigt tystlåten".

Mannen hade aldrig visat några tecken på radikalisering, säger den franska regeringstalespersonen Christophe Castaner till radiokanalen RTL. Castaner påminde dock om att utredningen fortfarande befinner sig i ett tidigt stadium.

Okänd av Säpo

Svensk polis har ingen kännedom om mannen.

– Den här personen är inte känd av oss sedan tidigare. Vi är inte involverade, mer än att vi följer händelseutvecklingen för att se om det finns bäring för våra verksamhetsområden, säger Simon Bynert, pressekreterare på Säpo, till TT.

FAKTA

Attacken utanför Notre Dame

Vid 16.20 tisdag 6 juni slår en man med hammare bakifrån mot en polisman utanför katedralen Notre Dame i centrala Paris.

En av polisens två kollegor skjuter mot mannen, som träffas i bröstkorgen, och förs till sjukhus för vård. Polismannen får lättare skador.

Mannen ska ha ropat "Detta är för Syrien!" vid attacken.

7 juni finner polisen vid en husrannsakan i mannens hem, en video där han uttrycker sin lojalitet med IS.

Mannen är född i Algeriet, 1977 men har bott i Hässelby, Stockholm. Han har varit gift med en svensk kvinna.

Han utbildade sig till översättare och erhöll ett diplom i Algeriet som översättare 2000.

Hösten 2005 börjar han studera vid Stockholms universitet. Han studerar svenska som andra språk, journalistikvetenskap, en entreprenörskurs för humanister och teatervetenskap. 2009 får han en fil kand examen.

Han påbörjar studier i journalistik i Uppsala hösten 2009 och uppnår i september 2011 en magister i journalistikvetenskap.

Källa: AFP, TT, Stockholms universitet, Uppsala universitet, TF1.

TT