Temer tros undgå att fällas

UTRIKES

Brasilien. Ett frikännande ser allt mer troligt ut för Brasiliens korruptionsanklagade president Michel Temer.

Anklagelserna mot Temer om att hans kampanj finansierats olagligt började på tisdagen tas upp i Brasiliens högsta valdomstol (TSE).

De sju domarna väntades rösta om utfallet på onsdagen, men diskussionerna kring det komplexa fallet ledde till försening. Domstolen har avsatt extra tid på torsdagen. Eventuellt kommer ytterligare tid att behövas.

Efter att ha tagit del av domstolens inledande överläggningar bedömde analytiker att ett frikännande för Temer ligger närmast till hands. Det räcker om en majoritet av domarna friar.

Temer själv är segerviss:

– Vi kommer att leda regeringen till den 31 december 2018, sade mittenhögerledaren i samband med ett möte i presidentpalatset på onsdagen.

Domstolen kan besluta att de påstått korrupta kampanjpengarna gör valet 2014 - då Temer valdes till vicepresident - ogiltigt.

Han tog sedan över som president sedan Dilma Rousseff tvingades avgå i fjol.

Skulle domstolen fälla honom har Temer möjlighet att överklaga. En utdragen process kommer att provocera partier på vänsterkanten som kräver nyval och att en ny president tillsätts direkt.

FAKTA

Bakgrund: Skandalerna i Brasilien

Flera stora byggföretag misstänks ha ingått i en kartell som gjorde hemliga utbetalningar till oljebolaget Petrobras direktörer i utbyte mot fördelaktiga kontrakt. Petrobras ägs till största del av den brasilianska staten.

Pengarna gick till att finansiera valkampanjer och muta politiker.

Ett stort antal personer är under utredning, bland annat den tidigare presidenten Dilma Rousseff, liksom hennes föregångare, den populäre Luiz Inácio Lula da Silva. Dilma Rousseff tvingades bort efter att ha ställts inför riksrätt, anklagad för att ha dolt budgetunderskott med hjälp av lån från statliga banker inför valet 2014. I Dilma Rousseffs ställe trädde Michel Temer in som president.

I centrum för härvan står byggbolaget Odebrecht, en gång Latinamerikas mest framgångsrika byggföretag. Under nio år ska företaget ha betalat omkring 3,3 miljarder dollar, motsvarande cirka 32 miljarder kronor, i mutor. Odebrecht har inte kommenterat siffrorna, som läckts från utredningen till brasilianska medier.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM