Nordkorea avfyrar robotar trots FN-varning

UTRIKES

Nordkorea. Nordkorea brydde sig inte om de nya sanktionerna från FN:s säkerhetsråd.

På torsdagsmorgonen lokal tid sköt diktaturen upp flera robotar.

Robottesterna från det slutna landet börjar bli vardag för grannländerna. Uppskjutningen är den fjärde på mindre än fem veckor. Den här gången rörde det sig om kustrobotar ämnade för att bekämpa fartyg, bedömer Sydkoreas militär.

Robotarna sköts upp från Nordkoreas östkust, från staden Wonsan, på torsdagsmorgonen. De flög omkring 20 mil.

FN varnade

Det är bara en knapp vecka sedan FN:s säkerhetsråd beslutade om nya sanktioner mot Nordkorea som svar på de upprepade robottesterna.

– Säkerhetsrådet skickar ett tydligt budskap till Nordkorea i dag. Sluta avfyra ballistiska robotar eller ta konsekvenserna, sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley då.

De nya sanktionerna innebar att ytterligare 14 personer och fyra institutioner lades till på listan med 39 personer och 42 nordkoreanska företag som redan belagts med FN-sanktioner.

Sydkoreas president Moon Jae-In har informerats om grannlandets robottest, enligt militären. Efter att han svors in som president den 10 maj sade han att han ville ha en dialog med Nordkorea.

Har testat kärnvapen

Nordkorea har återkommande skjutit upp olika typer av robotar sedan tidigt 2016. I maj genomförde landet ett test av en robot som bedöms vara den som kan nå längst av dem som tidigare testats. Målet är att kunna nå USA:s fastland.

I fjol genomförde Nordkorea även två kärnvapentester. Landets ambassadör i Storbritannien sade för en månad sedan att Nordkorea kommer att genomföra ytterligare ett kärnvapentest. Det kommer att ske "på den plats och vid den tidpunkt som vår högsta ledare Kim Jong-Un bestämmer", sade han.

FAKTA

Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Källor: Landguiden och BBC.

TT-AFP-Reuters