Sjuttonåring miste livet i protesterna

UTRIKES

Venezuela. En 17-årig pojke blev det 66:e dödsoffret i de långdragna regeringsprotesterna i Venezuela.

Landets militärchef går ut och uppmanar sina styrkor att inte skada demonstranter.

Varningen kommer efter lång tid av våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor. Den som agerar oprofessionellt ska ställas till svars, säger militärchef Vladimir Padrino López, tillika landets försvarsminister.

Det finns flera versioner kring hur det gick till när den 17-årige pojken miste livet i östra Caracas. Regeringen säger att det var en hemmagjord sprängladdning som exploderade i hans händer. Oppositionella säger däremot att han dödades när en tårgasbehållare kastades rakt på honom. En utredning har inletts kring vad som egentligen hände.

Bland de 66 personer som har dött finns anhängare både till oppositionen och till regeringen. Båda sidor skyller våldet på motståndarna. Även vanligt folk på gatan och medlemmar ur säkerhetsstyrkorna har dödats och skadats.

Protesterna mot president Nicolás Maduro har pågått i över två månader. Demonstranterna vill se ett tidigarelagt presidentval för att få bort Maduro från makten. Han beskylls för landets svåra ekonomiska kris.

FAKTA

Venezuela

Venezuela har 30 miljoner invånare och är ungefär dubbelt så stort som Sverige.

Landet har bland världens största kända oljereserver och oljan dominerar ekonomin. Över 90 procent av exportinkomsterna kommer från oljan.

Nicolás Maduro efterträdde Hugo Chávez på presidentposten 2013 och har sett populariteten sjunka i takt med oljepriset. Prisraset har bidragit till Venezuelas svåra ekonomiska kris, med skenande inflation och stor brist på allt från mat till mediciner.

I parlamentsvalet i december 2015 vann oppositionen två tredjedelars majoritet.

TT-AFP