Allt ljus på förre FBI-chefen James Comey

UTRIKES

USA. I dag öppnas ett nytt rafflande kapitel i följetongen om Rysslands påverkan på fjolårets valrörelse i USA.

Den tidigare FBI-chefen James Comey frågas ut av senatens underrättelseutskott.

James Comey, som fick sparken i maj, överlämnade i går en skriftlig redogörelse där han bekräftar en rad av de uppgifter som tidigare läckt ut i amerikanska medier.

Han skriver bland annat att Trump bett honom att "släppa" utredningen kring den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och att Trump avkrävt lojalitet.

I senatsförhöret kommer Comey att pressas ytterligare om Flynn. Demokrater lär inte missa tillfället att anklaga presidenten för övergrepp i rättssak, en mycket allvarlig anklagelse om den kan bevisas.

Den förre FBI-chefens vittnesmål har trummats upp stort i amerikanska medier i ljuset av fortsatta läckor om och spekulationer kring Trumpstabens relation till Moskva.

Träffade ambassadören

De senaste veckorna har det framkommit att presidentens rådgivare och svärson Jared Kushner hör till skaran som mötte Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak före maktskiftet i Washington DC, enligt rapporter för att sätta upp en hemlig direktkanal mellan Trump och Rysslands Vladimir Putin.

Amerikanska underrättelsetjänster har redan slagit fast att ryska hackare gjorde betydande dataintrång under fjolårets valrörelse, med avsikt att skada demokraten Hillary Clinton. Den stora frågan är om det skedde i samordning med Trumpkampanjen.

Inte vara ensam

Den 9 maj gav Trump James Comey sparken. I sitt avskedsbrev skrev presidenten att han uppskattat att Comey "vid tre olika tillfällen informerat honom om att han inte är en del av utredningen". Comey bekräftar i sin redogörelse att han upplyst presidenten om att han inte personligen var föremål för utredningen kring Rysslandskopplingar.

Kort efter det att Trump bett honom släppa utredningen av Flynn ska Comey ha tagit sin chef justitieminister Jeff Sessions åt sidan och sagt att han inte vill möta presidenten på tu man hand igen. Comey bad Sessions skydda den federala polismyndigheten från Vita husets påverkan, men justitieministern ska ha sagt att han inte kunde garantera att presidenten inte efterfrågar ett eget möte igen.

Erbjöd avgång

Sessions var i blåsväder kort efter att han tillsattes, då det framkom att även han mött den ryske ambassadören under fjolåret. Därför har han ställt sig utanför Rysslandsgranskningen - den särskilde åklagaren Robert Mueller som nu utreder saken tillsattes i stället av vice justitieminister Rod Rosenstein. Sessions backande ska ha irriterat president Trump och skuggat de båda männens samarbete, så till den grad att Sessions före Trumps resa till Saudiarabien ska ha erbjudit sig att avgå - ett erbjudande Trump inte nappade på

Den offentliga utfrågningen av Comey startar klockan 16 svensk tid. Den följs av ytterligare en frågestund bakom stängda dörrar klockan 19.

FAKTA

James Comey

Född 1960 i New York och uppvuxen i New Jersey. Har en juristexamen från University of Chicago. Gift med Patrice Failor, paret har fem barn.

Har varit federal åklagare i New York, biträdande justitieminister samt arbetat för flygplanstillverkaren Lockheed Martin och investeringsbolaget Bridgewater Associates. Comey har också undervisat i juridik vid ansedda Columbia University i New York.

2013 utsågs han av dåvarande presidenten Barack Obama till chef för den federala polismyndigheten FBI. Mandatet är på tio år. Den 9 maj i år sparkades han av president Donald Trump.

Comey är känd som en person som inte är rädd för att sticka ut hakan. I fjol var han omskriven för FBI-utredningen av den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clintons bruk av en privat e-postserver under sin tid som utrikesminister, en utrednings som återupptogs dagarna före presidentvalet och kan ha bidragit till hennes förlust.

Har varit registrerad republikan under stora delar av sitt liv, men var inte medlem i något parti under tiden som FBI-chef.

Mycket lång. Har, liksom Barack Obama, spelat basket.

Källa: FBI:s hemsida, CNN med flera

TT