Valet snart avgjort i Storbritannien

UTRIKES

Storbritannien. Vallokalerna i Storbritannien stänger om ett par timmar. Frågan är hur säker eller osäker segern är för premiärminister Theresa May.

Hur som helst kastar de senaste veckornas terrordåd en mörk skugga över parlamentsvalet.

När britterna går till valurnorna för tredje gången på två år är det efter en valrörelse som har färgats av de blodiga dåden i London och Manchester.

För många britter har säkerhet blivit den viktigaste valfrågan.

– Något måste ändras, säger 52-åriga Tracy Weston, som jobbar i en skolbespisning i stadsdelen Holloway.

Hon röstade på Konservativa partiet (Tories) - främst som en protest mot den skäggiga Labourledaren Jeremy Corbyn.

– Jag tål honom inte. Se bara på säkerheten här i London, den är bedrövlig. Jag skulle flytta härifrån i morgon om jag kunde.

Kritik mot terrorutspel

Manusförfattaren Jonathan Wilson, 33 år, lade sin röst på socialdemokratiska oppositionspartiet Labour.

– Det beror på politiken framför allt annat. De har ett riktigt bra valmanifest, och när det presenterades tror jag att många väljare fick hopp om att ett annat samhälle är möjligt.

– Men jag tror tyvärr att Tories vinner, men förhoppningsvis inte med så mycket, säger han.

Enligt Toryledaren Theresa May måste terrorbekämpningen bli hårdare och lagar om mänskliga rättigheter kunna ändras om de står i vägen för det. Ett uttalande som Labour och Liberaldemokraterna kritiserat hårt.

"För gamla att bråka"

I en annan del av Holloway har golvläggaren Alan Lawlea, pensionären Jim Duggan och muraren Jim Doherty samlats utanför en vallokal. De röstar inte på samma parti, men låter inte politiskt gruff förstöra deras livslånga vänskap.

– Vi är för gamla för att bråka. Och vi är tillräckligt gamla för att veta att oavsett vem som vinner valet så kommer den personen inte att hålla vad den lovat, säger Alan Lawlea, 62 år, som lagt sin röst på Labour.

Precis som alla andra som TT träffar under valdagen tror kompisgänget inte att Labour har någon chans att vinna. Men under den senaste veckan har avståndet till Tories minskat betydligt i opinionsmätningarna.

Labours ryck

När Theresa May överraskande utlyste nyval i slutet av april var hennes plan att stärka sitt förhandlingsmandat kring EU-utträdet, brexit. Då pekade mätningarna på att Tories skulle vinna över Labour med över 20 procentenheter.

Fast på sistone har Labour ryckt fram. På onsdagen indikerade en mätning från Yougov till och med att Tories mister sin majoritet i parlamentet, vilket vore sensationellt. Andra mätningar de senaste dagarna pekar på att May behåller sin majoritet. Men någon promenadseger är inte att vänta.

Lång natts väntan

Vallokalerna stänger klockan 23 svensk tid, men om väljare fortfarande köar då kommer de att tillåtas rösta.

En stark fingervisning om valresultatet väntas i en stor vallokalsundersökning för etermediebolagen BBC, ITV och Sky när vallokalerna stänger.

De första riktiga resultaten väntas inte in förrän runt klockan ett i natt. Det stora flertalet valkretsar väntas rapportera sina resultat mellan klockan fyra och klockan sju i morgon bitti.

FAKTA

Valet i Storbritannien

Storbritannien håller parlamentsval den 8 juni, sedan premiärminister Theresa May i april överraskande utlyst nyval, trots att landet röstade så sent som i maj 2015.

Samtliga 650 parlamentsledamöter väljs i enmansvalkretsar över hela landet. Eftersom inga utjämningsmandat finns kan ett parti få stor majoritet i parlamentet, även om det bara vinner med knapp marginal i valkretsarna.

I valet 2015 vann exempelvis Konservativa partiet (Tories) 330 platser (24 fler än i valet 2010) med totalt cirka 37 procent av rösterna. Labour fick i sin tur 232 mandat (-26) med drygt 30 procent av rösterna.

London, TT:s utsända