Filippinska flyktingar riskerar hälsofaror

UTRIKES

Filippinerna. En bebis på flykt med sin mamma från stridigheterna i Marawi i Filippinerna har avlidit efter att ha blivit sjuk. Nu varnar Internationella Rödakorskommittén för hälsofarorna för de 240 000 internflyktingarna.

Den kommande regnsäsongen förväntas försvåra situationen för de omkring 240 000 personer som tvingats att lämna staden Marawi på Mindanao i Filippinerna, där landets millitär bekämpar den islamistiska extremiströrelsen Mautemilisen, som svurit trohet till terrorgruppen IS.

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) har redan sett en ökning i bland annat diarréfall och andningssvårigheter.

– Hälsosituationen är ännu inte kritisk, men vi är rädda att den kan komma att förvärras de kommande dagarna, säger Jose Amigo, hälsokoordinator vid ICRC i Filippinerna.

Emmalyn Macababayao, 37, berättar att hennes ett år gamla son avled i sviterna av feber och diarré efter en sex dagar lång flykt i regnet från Marawi.

– Jag bara grät, jag kände mig hjälplös och förtvivlad, säger hon om flykten.

Omkring nio av tio flyktingar bor hos släktingar eller vänner. Omkring 2 000 personer uppges vara kvar i staden, där militären försöker att ta kontroll av de omkring tio procent av staden som fortfarande är under Mautemilisens kontroll.

TT-AFP