Skateboardhjälte i London belönas postumt

UTRIKES

Spanien. När den 39-årige spanjoren Ignacio Echeverría såg terroristen i London angripa en kvinna med kniv gick han till motattack med sin skateboard, och fick också sätta livet till. Nu får Echeverría postumt medalj för sin hjältemodiga insats.

Echeverría, som bodde i London, får utmärkelsen för "extraordinära insatser" av spanska och utländska medborgare, enligt den spanska regeringens talesperson Iñigo Méndez de Vigo.

– Han var en god man, en exemplarisk medborgare som denna tragiska kväll hade modet att bemöta terroristerna för att försöka rädda livet på en ung kvinna som attackerades, sade Méndez de Vigo till journalister i Madrid.

Echeverría var listad som saknad i fyra dagar innan brittiska myndigheter identifierade honom. Spanien har kritiserat den långsamma processen, och i veckan agerade utrikesminister Alfonso Dastis med framgång för att anhöriga skulle få se Echeverrías kropp tidigare än vad britterna utlovat.

Åtta människor dog under attacken i pingsthelgen. Angriparna körde i hög fart en skåpbil bland gående på London Bridge. Efter att ha kört in i ett staket vid Southwark Cathedral, strax söder om bron, klev tre män ur bilen och attackerade personer vid Borough Market med kniv.

TT-AFP