Svenskkopplad terrormisstänkt "genomsyrad" av IS

UTRIKES

Frankrike. Den man som levt i Sverige och som i tisdags attackerade en polispatrull med hammare, hade mängder med jihadist-propaganda i datorn och beskrivs av åklagaren som en nybörjare i terrorsammanhang.

En utredning om försök till mord har nu inletts i en terrordomstol i Paris.

Det fanns ett antal broschyrer och olika slags IS-propaganda i datorn hos den 40-årige man som misstänks för att med hammare ha attackerat en polis utanför katedralen Notre Dame i centrala Paris tidigare i veckan.

Det rapporterar flera franska medier och hänvisar till en presskonferens som den franske Parisåklagaren François Molins höll under lördagseftermiddagen.

Har erkänt dådet

Det handlar om bilder på attentat, bland annat det i London, en manual från IS och dokument som glorifierar attentaten i Paris och Bryssel 2015 eller brott begångna av IS i Syrien.

– Han har agerat genomsyrad av IS-propaganda, säger Molins rapporterar Le Monde.

Enligt åklagaren har mannen erkänt själva dådet. Han har sagt till utredarna att han radikaliserats själv, framför internet och beskriver sig som en sunnit som praktiserar sin religion "ganska strikt" sedan ett tiotal månader.

– Han hade aldrig visat sina närmaste några tecken på radikalisering, han har aldrig dömts för brott, han var okänd för säkerhetspolisen och, så här långt, finns inga tecken på att han haft kontakt med IS i Syrien, säger åklagaren, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Och datafilerna dyker upp på mannens dator först i januari 2017, visar utredningen.

Av det skälet menar åklagaren att utredningen måste fokuseras mot hur och när mannen radikaliserats.

Siktat mot huvudet

– Han verkar ha en profil av en novis, svår att upptäcka och särskilt svår för anti-terror styrkor att bekämpa.

Mannen har nu formellt delgivits misstanke om brott inför en särskild terrordomstol. Enligt åklagaren handlar det om försök till mord.

Enligt åklagaren skulle dessutom den 40-årige mannen ha siktat mot huvudet när han kastade sig mot polismannen med en hammare. Polismannen har för åklagaren berättat om hur han räddades av att en kollega ropat "se upp!" sekunden innan attacken och hur han då hunnit skydda sig och undvika att bli träffad i huvudet.

Mannen har levt många år i Sverige och då studerat, framförallt journalistik vid universiteten i Stockholm och Uppsala. Han har även varit gift med en svensk kvinna.

FAKTA

Attacken utanför Notre Dame

Kl. 16.20, den 6 juni slår en man med hammare bakifrån mot en polisman utanför katedralen Notre Dame i centrala Paris.

En kollega till polismannen skjuter angriparen, som träffas i bröstkorgen, och förs till sjukhus för vård. Polismannen får lättare skador.

Mannen ska ha ropat "Detta är för Syrien!" vid attacken.

Mannen är född i Algeriet 1977. Han har bott i Hässelby, Stockholm. Han har varit gift med en svensk kvinna.

7 juni finner polisen vid en husrannsakan i mannens hem, en video där han uttrycker sin lojalitet med IS.

Hösten 2005 börjar han studera vid Stockholms universitet. Han studerar svenska som andra språk, journalistikvetenskap, en entreprenörskurs för humanister och teatervetenskap. 2009 får han en fil kand examen.

Han påbörjar studier i journalistik i Uppsala hösten 2009 och uppnår i september 2011 en magister i journalistikvetenskap.

Han är sedan 2014 inskriven som forskarstuderande vid universitetet i Lorraine.

En av mannens handledare, Arnaud Mercier lärare vid ett universitet i Paris, beskriver mannen som "from som ett lamm", "tre-språkig", "i total motpol mot IS-propaganda", "försvarare av de demokratiska värderingarna".

Källa: AFP, Stockholms universitet, Uppsala universitet, TF1, Liberation.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM