Överlevande och omkomna på svenskt fartyg

UTRIKES

Italien. I sin första insats i Medelhavet är svenska Kustbevakningens fartyg Triton på väg i Medelhavet till italiensk hamn med åtta omkomna migranter ombord samt 358 överlevande, varav flera är skadade.

Sjukvårdare tar hand om de skadade och dödsorsaken för de omkomna är ännu inte fastställd, skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Libyska myndigheter uppger att flera människosmugglare gripits i havet under helgen, skriver Reuters.

Triton har hjälp till vid tre räddningsinsatser i södra Medelhavet på lördagen och natten mot söndag, som en del i EU:s pågående insats med samma namn som fartyget.

Överlevande och omkomna fördes över till det stora svenska fartyget som har kapacitet att ta hand om dem ombord. Triton väntas nå hamn på måndagsmorgonen.

Fartyget påbörjade insatsen den första juni och ska vara kvar i Medelhavet till och med den 31 augusti. Det är drygt 80 meter långt och har 25 personer ombord i besättningen. Där finns också svenska poliser, som bland annat ska delta i insatserna mot människosmugglare.

Omkring 62 000 personer har nått Italien sedan årsskiftet, medan omkring 1 800 människor omkommit eller saknas.

FAKTA

EU:s Operation Triton

Det svenska fartyget Triton delar i operation Triton, som inleddes 2014. Den organiseras av EU:s gränsövervakningsbyrå Frontex.

Syftet är att EU-länder ska bistå med att förstärka Italiens och EU:s yttre gräns. Uppdraget är att både upptäcka migranter och människosmugglare.

Operationen sker främst på internationellt vatten mellan Italien och Libyen. Sjöräddningsinsatser kan även ske på libyskt vatten.

Den nya svenska fartygsinsatsen varar juni, juli och augusti.

Sverige deltog 2015 med ett fartyg. Då räddades omkring 5 300 personer. Sverige har också deltagit med övervakningsflyg.

Svenska fartyg deltog även i Frontex Operation Poseidon utanför Greklands kurs från oktober 2015 till april 2017.

Totalt har svenska fartyg räddat 10 600 människor i Medelhavet.

Under 2016 kom 181 459 migranter över Medelhavet till Italien. Det var en ökning med 18 procent jämfört med 2015.

Källa: Kustbevakningen

TT