Trump anklagar Comey för feghet

UTRIKES

USA. USA:s president Donald Trump intensifierar sina ansträngningar att få James Comey att framstå i dålig dager. I en ilsket tweet kallar Trump den förre FBI-chefen för "feg".

"Jag tror att James Comeys läckor kommer att bli mycket mer förhärskande än vad någon trodde var möjligt. Totalt olagligt? Mycket fegt!", skriver den amerikanske presidenten på sitt privata twitterkonto.

Det är inte helt klart var Trump menar med ordet "förhärskande".

James Comey, som fick sparken av Trump den 9 maj, frågades i veckan ut av senatens underrättelseutskott. Han anklagade då USA:s president för "lögner" och sade att han fick sparken på grund av utredningen kring Rysslands inblandning i presidentvalet i höstas. Comey berättade också för utskottet att han överlämnat anteckningar från sina privata möten med Trump till en god vän som sedan vidarebefordrade dem till medier.

Hoppas på bandinspelningar

Comey hävdade då att han hade rätt att vidarebefordra uppgifterna eftersom det var hans personliga anteckningar som inte innehöll någon hemlig information, och att han ansåg att en särskild åklagare behövde tillsättas i utredningen om Rysslands inblandning i presidentvalet 2016.

Den förre FBI-chefen sade också under förhöret att han innerligt hoppas att det finns bandinspelningar av de samtal han hade med Donald Trump. På söndagen meddelade en av Trumps advokater för tv-kanalen ABC att presidenten kommer att "ta upp frågan om banden, om de existerar eller inte, nästa vecka".

Under helgen stod det också klart att även USA:s justitieminister Jeff Sessions kommer att frågas ut senatens underrättelseutskott. Det ska ske på tisdag

James Comeys vittnesmål väckte nya frågor kring Sessions Rysslandskontakter.

"I ljuset av rapporterna kring Comeys vittnesmål inför senatens underrättelseutskott är det viktigt att jag får möjlighet att ta upp ämnet i rätt forum", skriver Sessions i ett brev till kongressen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han var schemalagd för att frågas ut i andra utskott om justitiedepartementets budget samma dag. Sessions noterade att flera utskottsmedlemmar ändå hade planerat att ta upp Rysslandsutredningen. Det ämnet passar bättre inför underrättelseutskottet, skriver han.

Ensam med Trump

För Sessions är allt tal om ryska kontakter en känslig historia. Han träffade i fjol Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i hanteringen av utredningen om ryska kopplingar till valet. Den särskilde åklagaren Robert Mueller, som nu utreder saken, tillsattes i stället av vice justitieminister Rod Rosenstein.

Comey sade även under förhöret att han bett Sessions att aldrig lämna honom ensam med Trump igen. Sessions svarade inte på den begäran, enligt Comey. Justitiedepartementet hävdade däremot, i ett uttalande efter förhöret, att Sessions faktiskt svarat med att "rutinerna i kontakterna med Vita huset ska följas".

Tillsammans med Rosenstein rekommenderade Sessions Trump att sparka Comey. Den officiella förklaringen då var att Comey hade hanterat nedläggningen av utredningen om tidigare utrikesministern Hillary Clintons mejl på ett dåligt sätt.

FAKTA

Bakgrund: Trump och Ryssland

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland har skapat rubriker i flera månader.

USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel - och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj.

Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades avgå sedan han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak före Trumps tillträde.

Även justitieminister Jeff Sessions träffade under fjolåret ambassadören, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet.

James Comey, som sparkades som FBI-chef, har sagt att Trump förklarade avskedandet med hans roll i FBI:s pågående Rysslandsutredning.

Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller har utsetts till särskild åklagare som ska utreda ryssfrågan. Även flera andra utredningar pågår, bland annat i kongressen.

TT