"Le Big bang" - en storseger som väcker oro

UTRIKES

Frankrike. President Emmanuel Macron lär får en gigantisk majoritet i det franska parlamentet - och stärks ytterligare av det sällsynt låga valdeltagandet.

Men frågan är vart debatten tar vägen.

"Le Big bang", skriker Bretagne-tidningen Le Télégramme ut på måndagen.

"Macron har sprängt allt", konstaterar i sin tur högertidningen Le Figaro.

Inte sedan Charles de Gaulles dagar på 1950-talet har Frankrike sett ett så omkullkastande parlamentsval.

Visserligen landar president Macrons nybildade La République en marche (LREM) tillsammans med liberala Mo Dem "bara" på 32,3 procent av rösterna i den första valomgången.

Det räcker ändå för ett överlägset utslag i parlamentet. Experterna siar om mellan 415 och 455 platser till Macronisterna - av totalt 577.

Lågt deltagande

Än så länge är bara fyra kandidater formellt invalda i parlamentet - två LREM-kandidater och en vardera från högern respektive vänstern.

När övriga 573 valkretsar ska avgöras på söndag talar det mesta ändå för en flodvåg av Macron-segrar. På 512 platser väntar dueller mellan LREM:s kandidat och någon från något annat parti. Och i 446 av dessa är LREM-kandidaten "i ledningen" efter att ha fått flest röster i går.

Macrons framgång stärks ytterligare av det låga valdeltagandet, strax under 50 procent. Det gör att det bara i en enda valkrets blir en finalkamp mellan tre kandidater.

I övrigt är det en mot en som gäller, vilket lär gynna mitten-Macron, vars kandidater kan räkna med stöd från vänster där de ställs mot högern eller Nationella fronten, och från höger där de ställs mot vänstern.

Debatt på gatan?

Resultatet har redan skapat oro för vad som kommer att ske med den politiska debatten.

– Med 80 till 100 oppositionsledamöter finns det inte längre någon opposition. Var kommer den att finnas i stället? Jag är orolig för att den kommer att synas på gatan, oftast väldigt våldsam, ledd av extremvänstern, varnar högerpolitikern Jean-François Copé i tv-kanalen C News.

Macronisterna lovar dock att stå på sig.

– Vi kommer att utmana regeringen. Det är de folkvaldas uppgift att kontrollera vad regeringen gör. Vår uppgift är först och främst att bevaka nationens intresse, lovar Laetitia Avia, LREM-kandidat i Paris åttonde valkrets, till radiokanalen France Info.

FAKTA

Resultaten i Frankrike

Så här föll rösterna i det franska parlamentsvalets första omgång:

Källa: Franska inrikesdepartementet, opinionsinstitutet Ipsos.

Bryssel, TT:s korrespondent