Secret service förnekar ljudinspelningar

UTRIKES

USA. Säkerhetstjänsten Secret service säger att den inte har några ljudinspelningar eller transkriptioner av den amerikanska presidenten Donald Trumps samtal i Vita huset.

Uttalandet kommer sedan Trump förra veckan ännu en gång antytt att han kan ha spelat in sina kontroversiella diskussioner i Vita huset med den sparkade FBI-chefen James Comey.

Frågan kan vara avgörande för presidenten efter påståendet om att Trump ska ha bett Comey att lägga ned en FBI-utredning om påstådda rysskopplingar under valet.

Secret service, som skyddar presidenten och hans familj, gjorde hemliga inspelningar i Vita huset under John F Kennedy och Richard Nixons tid vid makten.

Secret service nekar

Men som svar på en begäran om uppgifter om inspelningar i Vita huset från tidningen Wall Street Journal säger Secret service att det inte finns några sådana inspelningar med Trump.

Den 12 maj, tre dagar efter det att han sparkat Comey, antydde Trump i en tweet att han hade spelat in sina privata samtal med FBI-chefen.

Hans tweet kom som svar på rapporter om att Comey själv hade gjort detaljerade anteckningar om de diskussioner han haft med Trump. Presidenten ska ha pressat den dåvarande FBI-chefen att "släppa" utredningen av Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn.

"Det är bäst för James Comey att det inte finns några "inspelningar" av våra samtal innan han börjar läcka till pressen!" skrev Trump på Twitter.

Trump antyder

I fredags, efter att Comey frågats ut av senatens underrättelseutskott, kallade Trump Comey en lögnare.

När Trump fick frågan av journalister om han kunde stödja sitt påstående med bandade samtal svarade Trump:

"Jag kanske ska berätta om det inom den närmaste framtiden."

Trots att Secret service säger att säkerhetstjänsten inte spelat in Trump finns det möjligheter att annan personal i Vita huset eller Trump själv kan ha spelat in samtalen.

På måndagen fick Vita husets presstalesperson Sean Spicer frågan igen om det finns inspelningar.

– Jag tycker att presidenten var mycket tydligt på fredagen om att han skulle svara på detta så snart som möjligt. När han är redo att diskutera det ytterligare kommer han att göra det, sade han.

FAKTA

Bakgrund: Trump och Ryssland

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland har skapat rubriker i flera månader.

USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel - och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj.

Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades avgå sedan han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak före Trumps tillträde.

Även justitieminister Jeff Sessions träffade under fjolåret ambassadören, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet.

James Comey, som sparkades som FBI-chef, har sagt att Trump förklarade avskedandet med hans roll i FBI:s pågående Rysslandsutredning.

Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller har utsetts till särskild åklagare som ska utreda ryssfrågan. Även flera andra utredningar pågår, bland annat i kongressen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM