Dennis Rodman åter i Nordkorea

UTRIKES

USA/Nordkorea. Den amerikanske basketstjärnan Dennis Rodman har landat i Nordkorea, för ännu ett kontroversiellt besök i den slutna diktaturen.

Resan sker under ökade spänningar på Koreahalvön, men USA önskar Rodman lycka till.

Kinesisk tv visade bilder på hur Rodman togs emot av regimföreträdare vid landningen i Pyongyang, och kördes bort i en fordonskolonn.

– Jag försöker bara öppna dörren. Mitt syfte (med resan) är faktiskt att se om jag kan få mer sport till Nordkorea, sade den tidigare basketspelaren enligt nyhetsbyrån Reuters vid en tidigare mellanlandning i Peking.

Besöket ska pågå i fem dagar.

"Min kompis Kim"

Rodman har i samband med sina tidigare besök i Nordkorea orsakat stort rabalder, då han bland annat kallat diktatorn Kim Jong-Un för "min kompis Kim" och "en trevlig kille". Han har besökt landet minst fyra gånger tidigare och har beskrivit sina resor till Nordkorea som en sorts "basketdiplomati".

Resan är Rodmans första dit sedan Donald Trump blev USA:s president och sker samtidigt som Trump står inför dilemmat hur han ska hantera Nordkoreas allt mer framskridande kärnvapenprogram.

I en intervju 2013 hyllade Trump en av Rodmans tidigare resor till Nordkorea. Rodman har även varit med i Trumps dokusåpa "The Apprentice", och basketstjärnan ställde sig bakom Trump under presidentkampanjen.

"Önskar honom lycka till"

– Jag är ganska säker på att han (Trump) är glad över det faktum att jag är här och försöker åstadkomma något som vi båda behöver, svarar Rodman, på frågan om han pratat med presidenten om resan.

USA:s utrikesdepartement poängterar att det inte rör sig om ett officiellt besök, men önskar Rodman lycka på färden.

– Vi är medvetna om hans besök. Vi önskar honom lycka till, säger Thomas Shannon vid USA:s UD, enligt Reuters.

Men han tillägger:

– Vi har utfärdat resevarningar för amerikaner. Rådet är att inte resa till Nordkorea.

FAKTA

Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung, som utsetts till ledare av Sovjetunionen.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Källor: Landguiden och BBC.

TT