Kritik mot Sessions efter utfrågningen

UTRIKES

USA. Justitieminister Jeff Sessions får kritik för att han inte svarade på underrättelseutskotts samtliga frågor. Kritikerna menar att han slingrade sig med hänvisning till departementets regler om att topprådgivare inte måste kommentera privata samtal med presidenten.

Sessions ville under utfrågningen av den amerikanska senatens underrättelseutskotts inte berätta något om sina konversationer med Donald Trump. Sessions hänvisade till en lång juridisk och politisk tradition som innebär att privata samtal mellan presidenten och hans topprådgivare ofta kan hållas från allmänheten.

Juridiska experter tvistar om justitieministern använde departementets regler och hänvisade till presidentens "konstitutionella rättigheter" på ett korrekt sätt, rapporterar The Washington Post. Gjorde han det med goda intentioner, eller bara för att undvika frågor han inte ville svara på?

Flera politiska motståndare kritiserar Sessions för att han inte svarade på utskottets frågor, särskilt då de inte handlade om hemligstämplat material eller pågående utredningar.

Den demokratiske senatorn Martin Heinrich säger till tidningen att han tycker att Sessions resonemang för att inte svara var felaktigt.

Den oberoende senatorn Angus King säger att Sessions var felaktigt "selektiv" i det han avslöjade.

Under utfrågningen på tisdagen tillbakavisade Sessions att han på något sätt skulle ha varit inblandad i några utländska försök att blanda sig i valkampanjen.

– Det är en upprörande anklagelse, sade Sessions under utfrågningen.

FAKTA

Bakgrund: Trump och Ryssland

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland har skapat rubriker i flera månader. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel - och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj. I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab. Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades avgå sedan han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak.

Även justitieminister Jeff Sessions träffade ambassadören i fjol, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet. Även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, har haft möten med Kisljak före maktskiftet.

Den 9 maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey. I en intervju senare sade Trump att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Comey har offentliggjort minnesanteckningar från sina möten med Trump, enligt vilka presidenten bad honom "släppa" utredningen av Flynn.

Den 17 maj utsåg vice justitieminister Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM