Trump stäms av nästan 200 demokrater

UTRIKES

USA. Fler än 190 oppositionspolitiker stämmer USA:s president Donald Trump. De hävdar att Trump har kränkt författningen genom att ta emot ersättningar från utländska regeringar utan att inhämta kongressens godkännande.

De som står bakom stämningen är parlamentariker för Demokraterna. Själva hävdar de att masstämningen är den största mot en president i USA:s historia: bakom den står 30 senatorer och 166 ledamöter av representanthuset.

Trump har också stämts på liknande grunder av två justitieministrar på delstatsnivå. Demokraterna Karl Racine och Brian Frosh, som verkar i District of Columbia respektive Maryland, offentliggjorde sina planer i måndags.

Redan i januari blev Trump stämd av en organisation med namnet Citizens for Responsibility and Ethics, som vill lyfta fram motsättningar mellan Trumps affärsintressen och hans ställning som president.

Vita huset har tidigare hävdat att affärsintressena, exempelvis presidentens lyxhotell, inte inkräktar på Trumps politiska uppdrag.

John Conyers, som är en av de aktiva bakom stämningen, anser tvärtom att Trump "använder sitt presidentskap till att maximera sina intäkter".

TT-Reuters