IS uppges kontrollera Bin Ladins gömställe

UTRIKES

Afghanistan. Talibaner och Islamiska staten (IS) har i en veckas tid stridit om Tora Bora. Nu uppges IS ha tagit kontroll över bergsområdet i östra Afghanistan - vilket vore en strategiskt viktig seger.

Tora Bora var en gång al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins gömställe. Men nu rapporteras bergsområdet i Nangarharprovinsen ha fallit i händerna på terrorstämplade Islamiska staten (IS). Talibanerna, som tidigare kontrollerade det omfattande grottkomplexet, flydde under natten, enligt bybor.

Afghanska säkerhetsstyrkor är inte närvarande i området. Men lokalbefolkningen uppges ha försökt att hjälpa talibanerna att driva bort IS-krigarna.

– De lämnade oss, med våra kvinnor och barn, kvar till IS. Talibanerna gjorde inget motstånd och de lokala klanerna har ingen möjlighet att strida mot dem (IS), så vi flydde också, säger Juma Gul, klanäldste i Sulaimankhel, till The New York Times.

En lokal polis bekräftar för tidningen att IS har tagit kontroll över Tora Bora. Men enligt en talesperson för talibanerna i området pågår striderna fortfarande.

För IS - som har försökt att etablera sig i Afghanistan sedan 2014 - skulle det vara relativt enkelt att försvara sig från Tora Bora, samtidigt som extremisterna därifrån kan förflytta sig till andra platser i Nangarhar.

FAKTA

IS i Afghanistan

Den terrorstämplade extremistiska jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har försökt att etablera sig i Afghanistan sedan 2014, även om rörelsen inte rönt lika stora framgångar där som i Irak och Syrien. I Afghanistan tros gruppen främst bestå av missnöjda medlemmar av andra rebellrörelser, däribland talibanerna.

Gruppen har främst fått fotfäste i provinsen Nangarhar där extremisterna gjort sig ökända för brutala övergrepp mot civila. Där har de stått under militär press sedan mitten av 2015, vilket lett till att de har förlorat mycket av det territorium som de kontrollerat, som inte var särskilt stort från början.

IS har pressats tillbaka av amerikanska drönar- och flygattacker, afghanska styrkor och talibaner.

Nangarhar är en av Afghanistans mest ekonomiskt viktiga provinser och en stor producent av jordbruksprodukter samt en viktig genomfartsled för export till Pakistan och andra länder.

TT