Tolv döda, många svårt skadade i Londonbrand

UTRIKES

Storbritannien. Minst tolv människor omkom i den omfattande branden i ett 24-våningshus i västra London. Antalet dödsoffer väntas stiga, uppger polisen.

Närmare 80 människor har skadats och 18 vårdas för livshotande skador, rapporterar Reuters.

"Antalet förväntas stiga under det fortsatta komplicerade räddningsarbetet de kommande dagarna", säger polischefen Stuart Cundy till nyhetsbyrån AFP.

Branden startade mitt i natten i hyreshuset på Latimer Road i västra London. Uppgifterna om hur många människor som fanns i huset är osäkra men huset har 120 lägenheter och minst 200 personer bor i dem.

Enligt ambulanstjänsten har 68 personer förts till sex sjukhus för vård. Ytterligare tio personer har på egen hand uppsökt sjukhus. Av de skadade har 18 personer livshotande skador, uppger en talesperson för ambulanstjänsten.

Rop på hjälp

Branden ska ha spridit sig snabbt genom huset. Det finns många vittnesuppgifter om människor som stått i fönstren till sina lägenheter och desperat ropat på hjälp.

– Det var en kvinna med ett barn. Jag såg hur hon vinkade för kanske 30 minuter sedan. De sprutade vatten på hennes fönster, sade en man i morse till tidningen The Guardian.

Ett annat vittne, Jody Martin, säger till BBC att trapphusen och våningsplanen var helt rökfyllda.

– Jag såg en person falla ut, jag såg en kvinna som höll sitt barn ut genom fönstret. Jag skrek till alla att de skulle ta sig ut men de sa att de inte kunde lämna sina lägenheter, eftersom det var så mycket rök i korridorerna.

Huset rökfylldes

Räddningstjänstens första bil var på plats sex minuter efter att larmet om branden kom. Omkring 200 brandmän kämpade mot lågorna som snabbt slukade huset bit för bit, samtidigt som rökdykare gav sig in i byggnaden för att hjälpa människor att ta sig ut.

En man som LA Times pratat med flydde genom röken från 17:e våningen tillsammans med sin 68-åriga släkting.

– När jag tittade ut genom fönstret såg jag hur branden rasade. Jag väckte min äldre släkting och vi började röra oss neråt. Det var svårt för henne och ju längre ned vi kom desto tjockare blev röken. Men när jag såg en brandman förstod jag att det fanns en väg ut, säger han.

Väl ute kunde mannen och hans släkting se hur folk lutade sig ut genom fönstren på 19:e och 20:e våningen.

– "Ta er ut, ta er ut!", ropade vi. Röken var tjock när vi tog oss ut, gud vet hur.

Många kan vara kvar

Chefen för Londons räddningstjänst, Dany Cotton, säger i ett uttalande att brandens saknar motstycke.

"Under mina 29 år som brandman har jag aldrig sett något av den här omfattningen", säger räddningschefen.

Hon säger att brandpersonalen i ett tidigt skede lyckade rädda ett stort antal personer från olika våningar i huset. Men enligt polisen kan ännu människor, oklart hur många, finnas kvar i den utbrända byggnaden.

– Det kan finnas människor i huset som ännu inte hittats, säger polischefen Stuart Cundy, under en presskonferens.

Inte under kontroll

Mer än ett halvt dygn efter att branden startade var den ännu inte under kontroll. Tidigare på dagen befarade man att huset var så illa skadat att det fanns risk för att det skulle rasa. Men sedan byggnadsingenjörer undersökt byggnaden kunde man konstatera att den fortfarande är stabil och säker för räddningspersonalen att jobba i.

Släckningsarbetet beräknas pågå åtminstone ytterligare ett dygn.

Vad som orsakade branden och dess snabba förlopp är ännu inte känt. Vittnen har berättat att elden spred sig snabbt längs fasaden på huset vilket startat spekulationer om att den nyligen renoverade fasadbeklädnaden bidragit till katastrofen. Men byggfirman som ansvarade för renoveringen skriver i ett uttalande att det de uppfyllt alla gällande säkerhets- och brandskyddskrav.

FAKTA

Nyrenoverat för allmännyttan

Höghuset Grenfell Tower är 24 våningar och innehåller 120 lägenheter. Byggnaden står i Norra Kensington, en stadsdel i västra London (innerstaden) och drivs för kommunens räkning av en motsvarighet till allmännyttan, Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO).

Allmännyttan äger omkring 1 000 lägenheter spridda på flera höghus i området Lancaster West Estate.

Grenfell Tower byggdes enligt brittiska medier 1974 och har nyligen renoverats, både invändigt och utvändigt. Byggbolaget Rydon uppger att upprustningen till ett värde av 8,6 miljoner pund ingått i en upprustningsplan för hela området. På Greenfell Tower hade man kort före branden bland annat bytt fasadklädsel, isolerat ytterväggarna och installerat nytt värmesystem

En gräsrotsorganisation har under arbetena klagat på bland annat att det legat mängder av byggsopor vid husets enda entré.

Källor: Reuters och The Guardian

TT