Skjuten politiker har livshotande skador

UTRIKES

USA. Den republikanske toppolitikern Steve Scalise har livshotande skottskador efter attacken mot kongressledamöter på en baseballplan i Virginia, uppger sjukhuset.

Gärningsmannen, en 66-årig man från Illinois som var uttalad antirepublikan, sköts ihjäl av polisen.

Ytterligare en person, lobbyisten Matt Mika, vårdas för livshotande skador efter attentatet i staden Alexandria, strax söder om Washington DC. En kongressanställd och två poliser skottskadades också, men deras tillstånd är inte allvarligt, rapporterar Reuters.

Innan Scalise skulle opereras var han "på gott humör och talade med sin fru på telefon", meddelade hans kansli i ett uttalande. Scalise uppges ha träffats i höften.

Men efter operationen beskrivs hans tillstånd som livshotande.

Flera poliskällor uppger för amerikanska medier att den misstänkte gärningsmannen heter James T. Hodgkinson, är 66 år och kommer från delstaten Illinois.

Den misstänkte skytten ska ha arbetat som volontär under demokraten Bernie Sanders presidentaspirantkampanj. Det uppger Sanders själv i ett uttalande.

"Jag blir illamående av den här föraktliga handlingen", skriver Sanders som också sänder sina kondoleanser till offren och tackar polisen för dess "heroiska insats".

"Uppoffring för demokratin"

President Donald Trump, som fyllde 71 år på onsdagen, är "djupt sorgsen" över det inträffade och har ställt in dagens engagemang. Presidentens gjorde ett uttalande i Vita huset med anledning av dådet och sade då att han hoppas på ett snabbt tillfrisknande för alla de skadade. Han vände sig särskilt till Steve Scalise:

– Amerika ber för dig.

Trump hyllade också polisens insats i samband med skottdådet.

– Vi står upp tillsammans för det gemensamma goda.

Den 51-årige Scalise är från Louisiana. Hans parti Republikanerna har majoritet i representanthuset. Där är han majoritetsinpiskare och därmed den tredje högst rankade republikanen i representanthuset - efter talman Paul Ryan och majoritetsledare Kevin McCarthy.

Trump beskriver Scalise som "en sann vän och patriot" i ett inlägg på Twitter.

Polis redan där

Mellan 15 och 25 kongressledamöter ska ha varit vid idrottsplatsen där kongresslaget tränade inför en välgörenhetsmatch.

Eftersom viktiga politiker deltog i träningen fanns poliser från den amerikanska federala polismyndigheten US Capitol Police redan på plats för skydd.

Dessa poliser blev de första att besvara elden. Strax därpå anslöt lokala poliser sedan larmet gått klockan 07.09 lokal tid. Ingen av de skadade poliserna riskerar livet, meddelade polisen vid en pressträff klockan 17.30 svensk tid. Där framkom också att FBI tar över utredningen i samarbete med andra polismyndigheter.

– Det är för tidigt i utredningen att tala om terrorism eller om politikerna var utvalda mål, sade FBI-agenten Tim Slater.

Han poängterade att gärningsmannens motiv hittills är oklart.

Stoppade blödning

Alabamapolitikern Mo Brooks, säger till CNN att han såg skytten, som utan ett ord öppnade eld.

– Vapnet var halvautomatiskt. Det fortsatte att skjuta mot olika människor. Du kan föreställa dig, alla på planen skingrades, berättar han för tv-kanalen.

Brooks ska ha använt sitt bälte för att stoppa blödningen på en av de träffade.

FAKTA

De leder republikanerna i representanthuset

Republikanerna har i dag majoriteten i representanthuset med 233 av de 435 ledamöterna. Här är partiets ledning i kammaren:

Talmannen: Det högsta ämbetet i kongressen, nummer tre i "successionsordningen" till Vita huset efter vicepresidenten. Posten innehas av Wisconsinpolitikern Paul Ryan.

Majoritetsledaren: Den som sköter mycket av det dagliga arbetet i kammaren och försöker skapa konsensus bakom exempelvis lagförslag. Posten innehas av Kalifornienpolitikern Kevin McCarthy.

Majoritetsinpiskare: Den som bland annat ser till att partikamraterna röstar och röstar "rätt" i kammaren. Posten innehas av Louisianapolitikern Steve Scalise.

Ordföranden i Republikanernas partigrupp: Organiserar alla republikaner i representanthuset, håller regelbundna möten och informerar. Posten innehas av Oregonpolitikern Cathy McMorris Rodgers.

Källa: House.gov, Kongressens informationssajt Conginst.org

TT