Över 20 livstidsstraff för kuppförsök

UTRIKES

Turkiet. En turkisk domstol har dömt 23 personer till livstids fängelse för att ha deltagit i kuppförsöket i juli förra året. De anses skyldiga till att ha "försökt omkullkasta den konstitutionella ordningen" och att ha "berövat en individ hans frihet", skriver den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Enligt åklagaren tvingade kuppsoldaterna in presidentens sekreterare, general Fahri Kasirga i en ambulans och förde honom till Akinci-flygbasen i Ankara. Det är där som kuppen tros ha planerats.

Av de misstänkta döms 18 till fängelse på livstid under stränga villkor, med övriga fem fick "vanliga" livstidsdomar. Två soldater friades av domstolen.

Överste Muhsin Kutsi Baris, en tidigare befälhavare vid presidentens vaktregemente, dömdes till tolv års fängelse för att ha fört bort Kasirga.

Kupprättegången inleddes den 22 maj och omfattar över 220 misstänkta.

Turkiet har också dömt en domare vid FN:s krigsbrottsdomstol i Haag till sju och ett halvt års fängelse för "medlemskap i en terroristorganisation". Domaren Aydin Sedaf Akay har varit frihetsberövad sedan september. Han är en av de tiotusentals tjänstemän som frihetsberövats vid tillslag mot människor och organisationen, rapporterar Reuters.

Haagdomstolen säger i ett uttalande att Turkiets agerande strider mot internationell lag, eftersom Akay borde åtnjuta diplomatisk immunitet.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM