Svårt att identifiera brandoffer

UTRIKES

Storbritannien. Det kan ta veckor - till och med månader - innan offren för Londonbranden är identifierade, uppskattar myndigheterna.

Minst 17 personer dog i eldsvådan och kritiker ifrågasätter redan skyskrapans brandskydd.

Myndigheterna varnar också för att de kanske inte kan identifiera alla dödsoffer.

Antalet dödsoffer väntas fortfarande stiga. Närmare 80 människor skadades i branden. 30 är kvar på sjukhus, 17 av dessa vårdas för livshotande skador.

Branden startade natten till onsdagen i hyreshuset på Latimer Road i västra London. Uppgifterna om hur många människor som fanns i huset är osäkra, men huset har 120 lägenheter och minst 200 personer bodde i dem.

Både premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn har under dagen varit på platsen för dödsbranden. May sågs bland annat promenera i området och diskutera med räddningspersonalen.

Vill ha svar

En utredning ska granska dödsbranden, enligt Theresa May.

– Just nu vill folk ha svar och det är helt rätt, och det är därför jag ger order om en fullständig offentlig utredning av denna katastrof. Vi behöver veta vad som hände, vi behöver få en förklaring till det som hänt, sade May vid en presskonferens.

Hon lovar också att försöka se till att de överlevande, som nu har blivit hemlösa, ska få tillgång till bostäder i London, så nära sitt gamla hem som möjligt, enligt Reuters.

En utmaning

Branden kan komma att bli ytterligare en politiskt tuff utmaning för den redan nu ifrågasatta premiärministern. Bristen på brandskydd i ett kommunalägt boende för hushåll med svag ekonomi, ser nu ut att bli politiskt sprängstoff.

Direkt efter Mays besök hördes kritiska kommentarer i sociala medier. May kritiseras för att ha låtit bli att tala med boende och överlevare från branden. När Corbyn senare besökte området hälsade han på grannar och andra engagerade.

Antalet bekräftade döda har nu stigit till 17, enligt polisen, men mycket arbete återstår på olycksplatsen. Brandmän har till exempel nått husets översta våning men ännu inte kunnat gå igenom huset rum för rum.

Brännbart material

Brandskyddet i fastigheten har redan ifrågasatts. Materialet i fasaden knyts även till bränder i andra länder.

Kärnan i fasadklädseln som lades till vid en nyrenovering 2015 ska ha varit av polyetylen, en form av plast, i stället för ett mer brandsäkert alternativ, skriver BBC. Enligt uppgifter till programmet Newsnight skulle mineralmaterial mellan fasadens aluminiumplåtar vara mer brandsäkert.

Den typ av material som använts för fasaden har även förekommit i andra byggnader som drabbats av bränder runt om i världen.

Höghus i Frankrike, Förenade arabemiraten och Australien med liknande fasader som den i London har drabbats av bränder där elden fått spridning.

Viktig komponent

Enligt brandskyddsexperter ska också en viktig komponent för att hejda bränder installeras mellan fasadens isoleringspaneler, skriver Reuters.

Kommunen som äger fastigheten har avböjt att kommentera om skyddet installerats under renoveringen som nyligen ägde rum. Inte heller byggfirman Rydon Group, som ansvarade för renoveringen, vill kommentera om skyddet installerats, men skriver i ett uttalande att alla gällande säkerhets- och brandskyddskrav har uppfyllts.

Den lokala myndigheten som ansvarar för regelverket kring byggarbeten avböjer också att kommentera uppgifterna, eller att svara på frågan om det är olagligt att inte installera skyddet.

I ett uttalande skriver myndigheten att "det vore opassande att kommentera brandorsaken".

FAKTA

Nyrenoverat höghus

Höghuset Grenfell Tower är 24 våningar högt och innehåller 120 lägenheter. Byggnaden står i Norra Kensington, en stadsdel i västra London (innerstaden) och har drivits av ett privat bolag, Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO), för kommunens räkning.

Kommunen äger omkring 1 000 lägenheter i flera höghus i området Lancaster West Estate.

Grenfell Tower byggdes enligt brittiska medier 1974 och renoverades för bara något år sedan, både invändigt och utvändigt. Byggbolaget Rydon uppger att renoveringen som kostat 8,6 miljoner pund ingått i en upprustningsplan för hela området. På Grenfell Tower hade man kort före branden bland annat bytt fasadklädsel, isolerat ytterväggarna och installerat nytt värmesystem

En gräsrotsorganisation har under arbetena klagat på bland annat att det legat mängder av byggsopor vid husets enda entré.

Källor: Reuters och The Guardian

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM