Ryssland: IS-ledare kan ha dödats

UTRIKES

Syrien. Ledaren för terrorgruppen Islamiska staten (IS) kan ha blivit dödad vid ett ryskt flyganfall mot staden al-Raqqa i Syrien.

Abu Bakr al-Baghdadi kan ha mist livet i en räd i slutet av maj, heter det i meddelanden från Rysslands armé och försvarsdepartement. Ryska Suchoiplan anföll den 28 maj ett möte mellan IS-ledare, som enligt underrättelsekällor var samlade för att planera terrorgruppens reträtt från staden.

al-Raqqa var den första större stad som IS intog och rörelsen har använt den som huvudstad och högkvarter, och också för sin expansion in i Irak mot storstaden Mosul. IS maktinnehav är i färd med att brytas på båda hållen, gruppen ansätts hårt i både Syrien och Irak.

Anföll nattetid

Det ryska flyganfallet mot ledarmötet i al-Raqqa ska ha skett nattetid och pågått i tio minuter.

Ryssland agerade på uppgifter om att cirka 30 befäl inom IS var samlade i rörelsens kommandocentral i en förort söder om staden till möte med IS så kallade militära råd. Uppemot 300 IS-krigare som skyddade ledarna ska liksom ledarskiktet ha "eliminerats" vid flyganfallet, heter det.

Söker bekräftelse

al-Baghdadi ska själv ha varit på plats. Ryska myndigheter försöker nu på olika vägar få fram uppgifter som kan kasta ljus över om han klarade sig. USA har informerats om flygattacken, men amerikanerna och deras allierade i regionen har inga uppgifter som bekräftar att han dödats.

al-Baghdadi, som bland annat är den som utropat kalifat i IS namn, brukar sällan visa sig i större sammanhang.

Från Mosul i Irak har det de senaste dagarna rapporterats att den gamla stadskärnan, som ännu hålls av IS, nu är nästan helt omringad av den irakiska regeringsarmén, så när som på ett stort sjukhusområde vid floden Tigris.

Även i al-Raqqa har IS såväl regeringsstyrkor och inhemska miliser som iblandade utländska stormakter emot sig. Enbart flyganfallen mot staden har enligt FN-utredare krävt minst 300 civila liv. Vittnen hävdar enligt Reuters att IS-krigare försöker lämna staden genom att uppträda som civila flyktingar.

TT-Reuters-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM