Frisläppt från Nordkorea är hjärnskadad

UTRIKES

Nordkorea. Vad hände den fängslade amerikanen Otto Warmbier i Nordkorea?

Få tror på Pyongyang som hävdar att 22-åringen ligger i koma på grund av botulism. Och nu har läkare konstaterat att den frisläppte Warmbier har omfattande hjärnskador.

Sedan 1996 har Nordkorea frihetsberövat minst 16 amerikaner, inklusive de tre som fortfarande är fängslade. De ska ha utsatts för psykisk misshandel i varierande omfattning, men mindre ofta fysisk tortyr.

– Det verkar vara en allmän inställning att inte använda fysiskt våld mot amerikaner, även om de inte verkar ovilliga att använda sig av en psykologisk taktik. Med Warmbier tycks situationen inte ha gått som beräknat, säger Robert R. King, amerikansk UD-anställd som jobbade med fallet fram till sin pension i januari, till The New York Times.

Frågetecken

22-årige Otto Warmbier landade på amerikansk mark i tisdags, efter det att han frisläppts av "humanitära skäl". Hans öde har satt ljuset på frågan om hur Nordkorea behandlar utlänningar som frihetsberövas i det slutna landet.

Från Warmbier kommer inga svar. Hans ögon är öppna och blinkar spontant - men han talar inte, visar inga tecken på att vara medveten om sin omgivning och reagerar inte på uppmaningar, enligt läkare som undersökt honom. De har inte hittat några tecken på botulism - en sjukdom orsakad av förgiftning - vilket är Pyongyangs förklaring till koman, men däremot omfattande förluster av hjärnvävnad.

Läkarna kan inte svara säkert på vad som har orsakat hjärnskadorna, men de kan bero på otillräcklig blodtillförsel.

– Vi har ingen verifierad kunskap om orsaken till eller omständigheterna kring hans neurologiska skador, sade Daniel Kanter, från University of Cincinnati Medical Center, på en presskonferens.

Få nyheter

Warmbier dömdes till 15 års straffarbete sedan han anklagats för att ha försökt att stjäla en propagandaflagga under en gruppresa i början av 2016. Han uppges ha fallit i koma i mars samma år - men det var bara för omkring en vecka sedan som hans familj fick veta att sonen låg i koma.

– Även om du tror på förklaringen om att botulism och en sömtablett orsakade koman, vilket inte vi gör, finns ingen ursäkt för något civiliserat land att hålla hans tillstånd hemligt och förneka honom högkvalitativ vård under så lång tid, sade pappan Fred Warmbier på en presskonferens.

FAKTA

Greps på gruppresa

Otto Warmbier studerade på University of Virginia när han i januari 2016 greps på flygplatsen i Pyongyang, på väg hem efter en gruppresa i det slutna Nordkorea.

Nordkoreanska myndigheter hävdade att de hade övervakningsbilder som visar hur Warmbier försöker stjäla en propagandaflagga på ett hotell. Filmen användes som bevis under Warmbiers timslånga rättegång. Han befanns skyldig till att ha begått en "fientlig handling" mot landet och dömdes i mars 2016 till 15 års straffarbete. Det var sista gången han syntes offentligt förrän den här veckan - då han återvände till USA.

Nordkorea har sagt att Warmbier blev sjuk av botulism efter rättegången och hamnade i koma efter att ha tagit en sömntablett. Amerikanska läkare har dock inte hittat några bevis på aktiv botulism, en sällsynt sjukdom som orsakas av dålig mat eller ett smutsigt sår.

I våras fick svenska diplomater klartecken att träffa de amerikaner som sitter frihetsberövade i Nordkorea. Sverige företräder USA i Nordkorea eftersom de länderna inte har officiella diplomatiska förbindelser. Efter det att svenskarna träffat en av de gripna bad nordkoreanska myndigheter om ett nytt möte med Joseph Yun, som ansvarar för USA:s Nordkoreakontakter. Det var då - den 6 juni i New York - som Nordkoreas FN-ambassadör berättade för Yun att Warmbier låg i koma, enligt en anonym anställd vid det amerikanska utrikesdepartementet.

Källa: CNN

TT