Trump bekräftar att han utreds

UTRIKES

USA. USA:s president Donald Trump fortsätter envist att twittra ut sin vrede över att han vad han anser var en "häxjakt" riktad mot honom själv. Nu bekräftar Trump också att han själv utreds i samband med avskedandet av den tidigare FBI-chefen.

I ett Twittermeddelande på fredagseftermiddagen svensk tid bekräftar den amerikanske presidenten att han är under utredning för att han sparkade den förre FBI-chefen James Comey. Trump förefaller också kritisera biträdande justitieminister Rod Rosenstein, även om han inte nämner honom vid namn i tweeten.

"Jag utreds för avskedandet av FBI-chefen, av mannen som uppmanade mig att avskeda FBI-chefen. Häxjakt!"

Det var Rosenstein som tillsatte den oberoende utredaren, den tidigare FBI-chefen Robert Mueller, att leda utredningen som undersöker anklagelser om Trumpkampanjen under förra årets presidentvalskampanj hade mycket nära kontakter med Ryssland.

Möjligen kan det vara Robert Mueller själv som Trump syftar på i sin tweet.

"Stridslystna människor"

Dagen innan reagerade Trump ilsket på uppgifter i Washington Post om att han skulle ha försökt försvåra Robert Muellers utredning kring USA:s rysskontakter. Uppgifterna i The Washington Post kommer från flera anonyma källor.

"Ni bevittnar den enskilt största häxjakten i USA:s politiska historia - den leds av några mycket dåliga och stridslystna människor!", twittrade Trump då.

Ombads "släppa" utredningen

Att Mueller nu uppges utreda president Trumps inblandning är en dramatisk vändning. Utredningen har fram till nyligen fokuserat på Rysslands eventuella inblandning i valet och om Trumps kampanj varit i maskopi med Kreml.

Om Trump nu utreds för övergrepp i rättssak baseras det med största sannolikhet på hans möte med FBI-chefen James Comey den 14 februari. Comey har sagt att presidenten under mötet tog upp frågan om att "släppa" utredningen om den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Flynn tvingades avgå sedan han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak.

Pence anlitar privat advokat

USA:s vicepresident Mike Pence meddelar att han har anlitat en privat advokat som ska ta hand om frågor gällande Muellers utredning.

"Vicepresidenten är helt inriktad på sina uppgifter och att främja presidentens agenda och ser fram emot att den här frågan får ett snabbt avslut", säger Pences presstalesperson Jared Agen.

Pence har anlitat Richard Cullen, som bland annat har erfarenhet från vapenskandalen Iran-contras och Watergate.

Pences beslut att anlita en privat advokat kommer efter att Trump tidigare anställt advokaten Marc Kasowitz för att hantera frågor kring utredningen för hans räkning.

FAKTA

Bakgrund: Trump och Ryssland

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland har skapat rubriker i flera månader. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel - och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj. I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab. Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades avgå sedan han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak.

Även justitieminister Jeff Sessions träffade ambassadören i fjol, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet. Även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, har haft möten med Kisljak före maktskiftet.

Den 9 maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey. I en intervju senare sade Trump att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Comey har offentliggjort minnesanteckningar från sina möten med Trump, enligt vilka presidenten bad honom "släppa" utredningen av Flynn.

Den 17 maj utsåg vice justitieminister Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

TT-AFP