"Han var en av de bästa"

UTRIKES

Tyskland. En man som gjort stordåd för sitt land - men också en våt filt över Tyskland. Vid Brandenburger Tor i Berlin går omdömena isär om den avlidne exkanslern Helmut Kohl.

– Han har gjort mycket för Tyskland. Han satt på posten väldigt länge, och vi var lättade när han avgick. Men eran var väldigt viktig för vårt land, med den fredliga återföreningen. Det var ett stordåd, säger Ingrid-Helga Limp till TT:s utsände.

– Jag var student på den tiden, och delade inte hans politiska inriktning. Men han genomförde återföreningen, det får man ge honom, säger hennes dotter Martina Limp.

"En rak människa"

Bernd Wiegand är på besök från Köln och har inte tidigare nåtts av nyheten om Kohls bortgång.

– Han var en av de bästa, det kan jag ärligt säga. En rak människa, säger han.

Åsikterna om Kohl är dock inte odelat positiva. Christel Degen, som är fackligt aktiv i Tysklands motsvarighet till LO, tycker att han låg som en våt filt över Tyskland under sin tid vid makten.

– Först som regeringschef i Rheinland-Pfalz där jag växte upp, sedan som kansler. Det blev sexton år av stillestånd och brutna löften, säger hon.

Dubbel bild

– För mig betydde han stiltje, och ointresse för mänsklig utveckling. Och återföreningen skötte han inte alls bra, säger Sylvia Block.

De flesta fredagsflanörer vid Brandenburger Tor - platsen som under många år symboliserade det delade Tyskland, men nu minner om enandet - tycks ha en dubbel bild av statsmannen Kohl.

– Min inställning till honom är ambivalent. Han fattade rätt beslut under återföreningen, vilket är en stor förtjänst. Som människa hade jag svårt för honom, han var inte min man. Men hans politiska förtjänster, de måste man hedra, säger Enno Hössler.

Berlin, TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM