Kuba: Trump skärper regler för resor och handel

UTRIKES

USA/Kuba. USA:s president Donald Trump förnyar handels- och reserestriktioner gentemot Kuba. Framtida relationer hänger på om önationen tar "konkreta" steg mot politiska och ekonomiska reformer, deklarerar Trump som vill omförhandla föregångaren Barack Obamas närmande till landet.

– Att häva handels- och resesanktionerna mot Kuba hjälper inte det kubanska folket utan berikar bara den kubanska regeringen, säger USA:s president Donald Trump i ett tal i Miami där han tillkännager åtstramningar i USA:s Kubapolitik, rapporterar Reuters.

Trump konstaterar att sanktioner kommer att behövas till dess att Kuba släpper sina politiska fångar.

– Jag upphäver med omedelbar verkan den förra administrationens totalt ensidiga överenskommelse med Kuba, deklarerar Trump.

Ingen total tillbakagång

I Trumps nya Kubapolicy, som konkretiseras i en presidentorder, ingår skärpta restriktioner för amerikanska turister som vill resa till Kuba samt för amerikanska företag som gör affärer med kubanska bolag som kontrolleras av militären.

Men Trump vrider inte tillbaka klockan helt - en del av Obama-administrationens lättnader på vägen mot en normaliserad relation länderna emellan lämnas orörda. Även om amerikanska företag ska hindras från att göra affärer som kan gynna Kubas militär, görs ett undantag för bland annat kommersiell luft- och sjötrafik mellan USA och Kuba.

USA:s ambassad i Havanna, som öppnades i fjol, kommer också som väntat att fortsatt hållas öppen. Det blir inte heller någon ny begränsning av mängden kubansk rom och cigaretter som amerikaner får föra in från landet.

Vita huset uppger också att man inte vill störa redan existerande affärsöverenskommelser.

Drabbar turistbranschen

– Det här drabbar framför allt vanliga kubaner, de som arbetar i den småskaliga turistbranschen. Det kommer kanske också att slå mot militärens ekonomiska intressen, men de sitter ändå säkert på Kuba, säger Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet.

Han konstaterar att Trumps åtgärder troligen kommer att leda till dämpad tillväxt på Kuba.

– Men regimen har varit van att leva under de här förhållandena tidigare. Man har ju klarat en amerikansk blockad i mer än 50 år.

Den kubanska regeringen kom inte med någon omedelbar kommentar till Trumps tal.

FAKTA

USA:s Kubapolitik

Tövädret mellan USA och Kuba inleddes under USA:s förre president Barack Obama, i december 2014, och kulminerade året därpå, då fullständiga diplomatiska band återupprättades.

Obama gjorde ett historiskt besök på den kommunistiska ön 2016 och närmade sig regeringen i Havanna genom lättnader av en del restriktioner för resande, handel och ekonomi.

Formellt är det fortfarande förbjudet för amerikaner att turista på Kuba. Men Obama-administrationen införde undantag vid inbjudningar från kubaner, så kallade person till person-resor.

Källa: Reuters

TT-Reuters-AFP