Trump twittrade om ryssutredningen

UTRIKES

USA. USA:s president Donald Trump bekräftade på fredagen via Twitter att han står under utredning.

Trumps juridiska företrädare gick sedan ut och sade att tweeten misstolkats.

"Jag utreds för avskedandet av FBI-chefen, av mannen som uppmanade mig att avskeda FBI-chefen. Häxjakt!", skrev Trump på Twitter på fredagseftermiddagen svensk tid.

Uttalandet ses som den första officiella bekräftelsen på uppgifterna om att Trump utreds av Mueller för övergrepp i rättssak. Uppgifterna publicerades först i The Washington Post, med hänvisning till flera anonyma källor.

Inte en bekräftelse

En av Trumps juridiska företrädare försökte sedan förklara Trumps uttalande och sade att det var en kommentar på medieuppgifterna och inte en bekräftelse på att det pågår en utredning.

Trump förefaller kritisera biträdande justitieminister Rod Rosenstein i sin tweet, även om han inte nämner honom vid namn.

Det var Rosenstein som tillsatte den oberoende utredaren, den tidigare FBI-chefen Robert Mueller. Möjligen kan det också vara Mueller själv som Trump syftar på i sin tweet.

Mueller kallar in förstärkning

De omskrivna anklagelserna mot Trump om övergrepp i rättssak baseras med största sannolikhet på hans möte med FBI-chefen James Comey den 14 februari. Comey har sagt att presidenten under mötet tog upp frågan om att "släppa" utredningen om den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Samtidigt har Mueller kallat in fler jurister som ska arbeta med utredningen.

– Tretton juridiska ombud är nu ombord och ytterligare fler är på gång, säger Mueller talesperson Peter Carr.

En utvidgning av rysslandsutredningen skulle kunna innebära stora problem för Trumps presidentskap, om hans närmaste medarbetare kallas som vittnen av Mueller.

TT-AFP