Arga venezuelaner riktar ilskan mot varandra

UTRIKES

Venezuela. Krisen i Venezuela har tagit en mörk vändning. Frustrationen har lett till att människor tar ut sin ilska på misstänkta brottslingar. Förra året lynchades en person var tredje dag - en dyster utveckling som ser ut att fortsätta.

Orlando José Figuera omringades av runt hundra personer som deltagit i regeringskritiska protester i Caracas. De maskerade angriparna knuffade ner honom på marken, och enligt vittnen - bland andra nyhetsbyrån Reuters fotograf - skrek de åt honom att han var en tjuv.

President Nicolás Maduro hävdar å sin sida att demonstranterna dödade Figuera eftersom han anklagades för att vara "chavista" och stödja regeringen.

Avled av skador

Figuera dränktes i bensin och bilder visar hur han blodig försöker komma på fötter. Men angriparna sätter eld på 21-åringen, som brännskadades på 80 procent av kroppen och senare avled på sjukhus.

Det låga oljepriset har kastat Venezuela in i en djup kris, kantad av matbrist och våldsamma upplopp. Och missnöjet med hur Maduro och hans regering har hanterat problemen har gjort en redan dålig situation värre. Ett av symtomen är en epidemi av våldsamma lynchningar.

Tidigare har lynchningar av misstänkta mördare och våldtaktsmän varit relativt ovanliga i det annars mycket våldsdrabbade Venezuela. Men i takt med att krisen har förvärrats har uppretade folkmassor gett sig på även småbrottslingar, och ofta blundar polisen för det som sker.

Rädsla blir vrede

Förra året dödades 126 personer i lynchningar - att jämföra med 20 året innan, enligt organisationen Observatorio Venezolano de Conflictividad Social (OVCS). Under de första fem månaderna i år har omkring 60 personer gått samma öde till mötes, enligt OVCS.

– Människor känner inte att staten skyddar dem, så de väljer att försvara sig själva. Deras rädsla förvandlas till vrede, säger Freddy Crespo, kriminolog vid Universidad de Los Andes, till nyhetsbyrån AFP.

FAKTA

Bakgrund: Krisen i Venezuela

Venezuela gick in i lågkonjunktur i början av 2014. Krisen har förvärrats av låga oljepriser.

Befolkningen har varit tvungen att åka till angränsande länder för att handla mat och medicin. I Venezuela ransonerar stormarknader mat och hushållsartiklar, men trots subventionerade priser är det många som inte har råd att köpa varorna.

Internationella valutafonden bedömer att inflationen kommer att nå 1 660 procent i år.

Krisen har lett till ökat tryck på den socialistiske presidenten Nicolás Maduro. Oppositionen skyller den svåra situationen på korruption och på Maduros ekonomiska åtgärder för att tackla krisen.

Högsta domstolen beslöt i mars att frånta kongressen dess lagstiftande makt - ett beslut som senare drogs tillbaka på uppmaning av landets säkerhetsråd och efter internationella fördömanden.

Presidenten är stats- och regeringschef och har omfattande befogenheter.

TT