Afghansk soldat sköt sju amerikaner

UTRIKES

Afghanistan. Sju amerikanska soldater skadades när en afghansk soldat på lördagen gick till angrepp mot sina internationella kolleger. Insiderattacken är den andra på en vecka.

Sju amerikanska soldater har skadats i en insiderattack på en militärbasen Camp Shaheen i Mazar-i-Sharif, norra Afghanistan. En talesperson för den afghanska armén uppgav ursprungligen att fyra amerikanska soldaterna dödats när en afghansk soldat öppnat eld mot dem, men detta dementerades kort därefter av en amerikansk armékälla.

Armékällan uppgav istället att sju antal amerikanska soldater skadats samt att en afghansk soldat dödats, men gav inga ytterligare detaljer om händelseförloppet. Attacken hyllades av talibanrörelsen, som dock inte tog på sig ansvaret. På Twitter kommenterar Resolute Support, den Nato-ledda insatsen som stöder de afghanska säkerhetsstyrkorna, händelserna i Mazar-i Sharif: "Vi har en fiende som aktivt försöker splittra oss. Vi låter oss inte avskräckas. Partnerskapet mellan Nato och Afghanistan är starkt."

Insiderattacken är den andra på kort tid. Den 10 juni sköt en afghansk soldat ihjäl tre amerikanska soldater i provinsen Nangarhar i östra Afghanistan. Talibanerna tog genom en talesperson på sig den attacken, i vilken även gärningsmannen dödades.

Försvarsmakten har ett 50-tal medarbetare baserade på den tyska militärbasen Camp Marmal i Mazar-i Sharif, men via Twitter meddelar myndigheten att ingen svensk personal fanns på plats under attacken på Camp Shaheen.

FAKTA

Kriget i Afghanistan

Kriget i Afghanistan har i olika form, och mellan olika stridande parter, pågått sedan Sovjetunionen invaderade landet 1979.

Den nuvarande fasen av kriget har pågått sedan hösten 2001, då en amerikansk invasion störtade talibanrörelsens regim.

I slutet av 2014 överlämnades ansvaret för säkerheten i landet från den multinationella Isaf-styrkan till de afghanska myndigheterna. Sedan dess har konflikten trappats upp.

Fortfarande finns tusentals utländska soldater kvar i landet inom ramen för den Natoledda insatsen Resolute Support, som ska stödja och utbilda de afghanska styrkorna.

TT-Reuters-AFP