Sju kroppar hittade efter fartygsolyckan

UTRIKES

Japan. Sju kroppar har hittats efter att den amerikanska jagaren USS Fitzgerald krockade med ett containerfartyg utanför Japans kust på fredagen.

Efter olyckan saknades sju personer ur USS Fitzgeralds besättning.

"Besättningsmedlemmarna hittades av dykare, avlidna. De är förda till flottans sjukhus i Yokosuka för identifiering", skriver den amerikanska flottan på Twitter.

Hytter på krigsfartyget blev svårt skadade vid krocken och efter olyckan rapporterade BBC:s korrespondent att de försvunna besättningsmedlemmarna kan ha legat och sovit när olyckan inträffade.

Hittades i hytter

"Sök- och räddningspersonal fick i morse tillgång till de utrymmen som skadats i kollisionen, de som varit försvunna hittades i översvämmade hytter", skriver flottan i en tweet.

"Vi underrättar familjerna och kommer att ge dem det stöd som de behöver under den svåra tiden", skriver flottan.

Ett intensivt sökarbete efter de försvunna, med både amerikanska och japanska båtar och flygplan som skannade av havet, inleddes efter krocken, utan resultat.

Kropparna hittades i stället ombord på fartyget när det tagit sig i land vid den marina basen i Yokosuka.

Olyckan inträffade drygt tio mil sydväst om Japans kust, vid 14.30 lokal tid. Fronten på containerfartyget ACX Crystal kolliderade med USS Fitzgeralds ena sida och jagaren fick stora skador både ovanför och under vattenlinjen, vilket gjorde att den tog in vatten.

Tre personer ombord på USS Fitzgerald skadades i krocken, däribland befälhavare Bryce Benson, vars tillstånd uppges vara stabilt. De evakuerades till sjukhus med hjälp av den japanska kustbevakningen. De övriga två vårdas för lättare skador som skärsår och blåmärken.

Gjorde en u-sväng

Enligt marina logguppgifter gjorde det 222 meter långa containerfartyget en u-sväng 25 minuter innan olyckan ägde rum, och därefter ändrade man snabbt kurs igen mot den japanska huvudstaden, skriver BBC.

Varför den filippinsktregistrerade båten gjorde denna manöver är oklart. Olyckan inträffade i tätt trafikerade vatten, men med ett av världens modernas krigsfartyg med sofistikerade radarsystem.

Containerfartyget kunde efter krocken fortsätta mot slutdestinationen Tokyo.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM