Minst tre döda i bomb i Bogotá

UTRIKES

Colombia. Minst tre kvinnor har omkommit och nio skadats i en explosion i ett exklusivt köpcentrum i Colombias huvudstad Bogotá.

Landets president Juan Manuel Santos fördömer bombdådet.

Enligt polisen inträffade explosionen vid damernas toalett vid fem-tiden på eftermiddagen. Köpcentret var fullt med kunder som handlade inför fars dag.

En 23-årig fransk kvinna ska finnas bland de döda.

Myndigheter hävdar att det var ett terrordåd, men har inga uppgifter om vem som placerat ut bomben.

President Juan Manuel Santos åkte till köpcentret efter attacken.

– Vi kommer inte att låta terrorismen skrämma oss. Invånarna i Bogotá ska känna sig trygga och skyddade. Vi kommer att vara på vår vakt men vi ska inte få panik, det är vad terrorister vill, sade Santos.

Köpcentret evakuerades efter explosionen och området spärrades av. Enligt polisen hade sprängladdningen placerats i en av toalettstolarna. Bombtekniker sökte igenom området efter fler sprängladdningar.

Ett fredsavtal undertecknades förra året mellan Colombias regering och Farcgerillan, något som gav förhoppningar om att attentaten i landet skulle upphöra.

Landets näst största gerillagrupp Nationella befrielsearmén (ELN), som inledde fredsamtal med regeringen tidigare i år, låg bakom ett sprängdåd i Bogotá i februari där dussintals poliser skadades. ELN fördömer attacken mot civila på köpcentret och förnekar all inblandning i ett inlägg på Twitter.

Enligt myndigheterna har Gulfkartellen, som säljer droger, hotat att utföra dåd i Bogotá.

TT-AFP