Grönlandskust evakueras efter översvämningar

UTRIKES

Grönland. Stora vågor har sköljt över Grönlands västkust och vidsträckta områden är översvämmade. Enligt meteorologer kan orsaken vara ett berg som har kollapsat i havet.

Under lördag kväll larmades polisen om översvämningar som ska ha ödelagt flera hus. Polisen uppmanar nu befolkningen runt fjordarna vid Uummannaq att hålla sig borta från kusten. Även Nuugaatsiaq är drabbat.

Stora vågor har också sköljt över både Uummannaq och Illorsuit, berättar en talesperson för polisen till Sermitsiaq, en av Grönlands två rikstidningar.

– Vi arbetar för fullt med att evakuera folk från Nuugaatsiaq till Uummannaq, säger Liselotte Bøhm vid Grönlandspolisen.

Uummannaq ligger ungefär mitt på Grönlands västkust och närmare 60 mil norr om polcirkeln.

Ännu vet man inte vad översvämningarna beror på. Till en början spekulerades det om att ett jordskalv hade lett till en efterföljande tsunami. Men nu arbetar man efter en annan hypotes, enligt meteorologen Anja Nielsen vid det danska meteorologiska institutet DMI. Hon understryker att man ännu inte har några konkreta fakta.

– Så vitt vi kan se har det inte varit några jordbävningar i området eller något större meteorologiskt fenomen som kan förklara det här. Så vi tror att ett stort berg har störtat i havet och gett upphov till de här vågorna, säger hon till nyhetsbyrån Ritzau.

Ännu finns inga rapporter om skadade, men även enligt det grönländska medieföretaget KNR har översvämningarna orsakat stor förödelse.

Räddningshelikopter har skickats till området och ytterligare hjälp ska nu sändas till Kangerlussuaq.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM