Iraks armé inne i Mosuls stadskärna

UTRIKES

Irak. Iraks regeringsarmé har dragit i gång ett anfall mot gamla stan i Mosul, som hålls av terrorgruppen Islamiska staten (IS).

Vid midnatt mellan lördag och söndag genomfördes flyganfall och marktrupper inledde stormningen i gryningen. Rökplymer kan ses stiga från centrum, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Armén, antiterrorstyrkor och federal polis deltar i offensiven, enligt en kommuniké från militären.

Timmar senare uppges styrkorna vara inne i den tätbebyggda stadskärnan, rapporterar Reuters och hänvisar till uppgifter från den amerikanska militären.

De är tre år sedan terrorgruppen intog Mosul. Regeringsarmén har med stöd av amerikanska flyganfall de senaste månaderna pressat sig allt närmare stadskärnan och målet är att helt kasta ut IS ur staden.

För civila i Mosul, som redan lidit svårt under IS maktinnehav, har offensiven och IS sätt att möta den ökat umbärandena ytterligare. FN gjorde i fredags bedömningen att IS kanske håller uppemot 100 000 personer som mänskliga sköldar i gamla stan.

TT-AFP