Advokatens besked: Ingen utredning mot Trump

UTRIKES

USA. USA:s president Donald Trump utreds inte för att ha försökt störa ryssutredningen. Det beskedet lämnar nu Trumps advokat - två dagar efter att presidenten själv föreföll hävda att han utreds.

Den amerikanske presidentens advokat Jay Sekulow upprepar saken i flera olika intervjuer under söndagen.

– Faktum är att presidenten varken är eller har varit under utredning, säger Sekulow till tv-kanalen CBS.

Beskedet, eller kanske dementin, kommer två dagar efter att Donald Trump själv verkade hävda att han utreds för att ha sparkat den förre FBI-chefen James Comey.

"Jag utreds för avskedandet av FBI-chefen, av mannen som uppmanade mig att avskeda FBI-chefen. Häxjakt!", skrev presidenten på Twitter.

Sekulow menar att presidentens tweet feltolkats. Den var inte en bekräftelse utan en reaktion på medieuppgifter om att en sådan utredning skulle pågå.

Vem presidenten kritiserar i sin tweet är oklart. Den tycks syfta på antingen den biträdande justitieministern Rod Rosenstein, som tillsatte den oberoende utredaren Robert Mueller, eller på Mueller själv.

Utredningen i fråga har till uppdrag att granska Rysslands påstådda försök att påverka det amerikanska presidentvalet. Men i amerikanska medier ryktas det intensivt om att även Trump kan komma att utredas för sitt avskedande av Comey i maj. Comey har vittnat om att Trump innan avskedandet uppmanat honom att "släppa" den utredning om rysk inblandning som FBI då bedrev.

FAKTA

Rysslandsutredningen

USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel - och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanjstab.

I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Den 9 maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey. I en intervju sade Trump att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Comey har offentliggjort minnesanteckningar från sina möten med Trump, enligt vilka presidenten bad honom "släppa" utredningen.

Den 17 maj utsåg biträdande justitieminister Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

TT-Reuters