Domstol: Rysk homolag diskriminerande

UTRIKES

Ryssland. Den kontroversiella ryska lag som förbjuder spridning av "homosexuell propaganda" är diskriminerande, slår Europadomstolen för mänskliga rättigheter fast.

"Genom att anta sådana lagar har myndigheterna förvärrat stigmatisering, fördomar och homofobi, vilket strider mot värderingarna i ett demokratiskt samhälle"; konstaterar domstolen i Strasbourg i ett uttalande, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Lagen från 2013 innebär att den som sprider information om "icke-traditionella sexuella sammansättningar" till minderåriga i Ryssland riskerar böter. Den har fått hård kritik från omvärlden och från människorättsorganisationer och fallet togs till Europadomstolen av tre ryska hbtq-aktivister.

– Beslutet kommer givetvis att granskas, säger Kremls talesperson Dimitrij Peskov i en första kommentar till domen, enligt Reuters.

Lagen ledde bland annat till att Disneyfilmen "Skönheten och odjuret" blev barnförbjuden i Ryssland i våras, efter att en gay-scen i filmen pekats ut som "uppenbar, skamlös propaganda för synd och perversa sexuella relationer" av en parlamentsledamot.

FAKTA

Homosexualitet i Ryssland

Homosexualitet var förbjudet i Sovjetunionen och sedan i Ryssland ända fram till 1993. Först 1999 slutade homosexualitet att klassas som en psykisk sjukdom.

Sommaren 2013 infördes en lag för att förbjuda "propaganda för icke-traditionella sexuella läggningar bland minderåriga", trots hård kritik från omvärlden.

Människorättsorganisationer har dessutom anklagat ryska myndigheter för att blunda för våldsamma attacker mot homosexuella.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM