Dollarfest när demokraterna vill stuka Trump

UTRIKES

USA. Demokraterna satsar stort på att ge president Donald Trump och Republikanerna en näsknäpp i dagens val i den amerikanska delstaten Georgia. Valkampanjen är den dyraste hittills för ett val till kongressen.

Det som står på spel är en enstaka stol i representanthuset, som står tom efter att ledamoten Tom Price plockats in som hälsominister i Trumps regering.

Men valet har rönt stor uppmärksamhet nationellt som ett mått på presidentens första tid vid makten. Det ses även som en indikation om var de politiska vindarna blåser inför mellanårsvalet nästa år.

"Stor dag i morgon i Georgia", skrev Trump på Twitter på måndagen.

Mandatet tillhör stadsdistriktet Atlanta som varit ett republikanskt fäste sedan 1979. Men demokraternas kandidat, den 30-årige dokumentärfilmaren Jon Ossoff, vann den första valomgången.

Insatserna är rekordhöga inför dagens avgörande omgång. De båda sidornas kampanjer och dess stödgrupper har samlat in närmare 60 miljoner dollar, motsvarande drygt 520 miljoner kronor, enligt intresseorganisationen Issue One.

Ossoff har mobiliserat runt 12 000 volontärer i en massiv telefon- och dörrknackarkampanj. Samtidigt har Atlantas etermedier fyllts med valreklam från de båda sidorna.

Enligt de senaste opinionsmätningarna är det dött lopp mellan Ossoff och Republikanernas kandidat Karen Handel.

FAKTA

Representanthuset i USA

Det amerikanska representanthuset (House of Representatives) är den ena delen av kongressen, som är den högsta lagstiftande församlingen i landet. Den andra delen är senaten. De 435 ledamöterna väljs för två år av landets delstater, och antalet stolar per delstat är i förhållande till folkmängden.

Representanthuset påverkar även ekonomiska frågor som exempelvis budget, anslag och skatter.

För att kunna väljas till representant måste man vara minst 25 år gammal, ha varit medborgare i USA i minst sju år och bo i den delstat man representerar.

För tillfället tillhör 237 stolar Republikanerna, 193 Demokraterna och fem är vakanta.

Källor: Ne, Representanthusets sajt.

TT-AFP