Polisen anklagar Temer för korruption

UTRIKES

Brasilien. Brasiliens federala polis säger att den har funnit bevis för att landets president Michel Temer har tagit emot mutor i utbyte mot att han hjälpt företag.

Polisens utredare säger i en preliminär rapport, som publicerats av landets högsta domstol, att Temer bör utredas för "passiv korruption", som innebär att presidenten tagit emot mutor.

Enligt rapporten har Rodrigo Rocha Loures, som tidigare arbetet för Temer, tagit emot mutor från den skandalomsusade köttpackningsjätten JBS, å presidentens vägnar.

Mutor från JBS

En video som tidigare släppts av polismyndigheten visar hur Loures bär en portfölj som innehåller 150 000 amerikanska dollar i kontanter. Pengarna, som Loures senare lämnade till polisen, sägs komma direkt från JBS, enligt myndigheterna.

Temer har vägrat att svara på utredarnas frågor i ärendet, enligt rapporten.

Presidenten har varit under utredning sedan den brasilianske köttmagnaten Joesley Batista, i samband med förhandlingar i domstolen, överlämnat en ljudupptagning till myndigheterna. Inspelningen gav intrycket att Temer såg mellan fingrarna med utbetalningen av mutor till en tidigare parlamentsledamot.

Kongressen avgör

Om Brasiliens riksåklagare är enig med den federala polisen kommer kongressen att avgöra om Temer ska utredas av landets högsta domstol. Högsta domstolen är det enda organ som formellt kan utreda presidenten. Om två tredjedelar av kongressen röstar för att Temer ska utredas stängas Temer av från ämbetet i avvaktan på rättegång.

Överåklagare Rodrigo Janot sade förra månaden att det fanns tillräckligt mycket som pekade på att Temer hade gjort fel för att presidenten ska utredas för korruption och övergrepp i rättssak.

Temer, som nekar till anklagelserna, han tidigare sagt att han inte kommer att avgå.

FAKTA

Michel Temer

Den konservative politikern Michel Temer har styrt Brasilien sedan i maj förra året, då dåvarande presidenten Dilma Rousseff stängdes av i väntan på senatens slutgiltiga avgörande. När Dilma Rousseff slutligen avsattes i höstas tillträdde han automatiskt presidentposten.

Michel Temer var Rousseffs vicepresident och hade en nyckelroll i processen med att ställa henne inför riksrätt. Innan dess betraktades han som en diskret politiker som höll sig borta från rampljuset. En av hans största bedrifter har varit att hjälpa sitt parti PMDB att bilda koalitioner med varje president de senaste två decennierna.

Sedan han tillträdde presidentposten har Michel Temer försökt styra landet åt höger, med en rad marknadsinriktade reformer. Han har samtidigt blivit allt hårdare ansatt av korruptionsanklagelser, som riktats mot både honom och medlemmar av hans regering.

TT-AP

ARTIKELN HANDLAR OM