USA tackar Sverige för hjälp i Nordkorea

UTRIKES

Nordkorea. USA tackar Sverige för arbetet med att försöka få den amerikanske studenten Otto Warmbier släppt av Nordkorea.

– Vi vill tacka våra internationella partners, särskilt vår skyddsmakt Sverige, för deras outtröttliga försök att få Otto Warmbier i säkerhet och frisläppt, säger Heather Nauert, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet, i ett videoklipp som lagts ut på Twitter.

Den 22-årige studenten greps och dömdes till 15 års straffarbete efter att ha anklagats för att ha stulit en propagandaskylt från ett hotell under en gruppresa i början av 2016. Han avled i måndags, kort efter att han släppts av "humanitära skäl" och flugits hem till USA.

Sveriges ambassad i Nordkorea har ett skyddsuppdrag åt bland annat USA och för kommunikationen mellan de två länderna, eftersom USA inte har några diplomatiska relationer med Nordkorea.

Utrikesdepartementet i Stockholm kommenterar av principskäl inte Sveriges arbete i Nordkorea för USA:s räkning, men säger i ett meddelande till TT att Sverige genomför uppdraget "i nära och förtrolig kontakt med USA". UD framför också sina djupaste kondoleanser till Otto Warmbiers familj och beklagar hans bortgång.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM