Anklagas för mord efter migranters död

UTRIKES

Ungern. När 71 människor hittades kvävda till döds i en lastbil i Österrike den 27 augusti 2015 sände det chockvågor över hela Europa. Nu ställs elva personer inför rätta i Ungern, varav fyra anklagas för mord.

De fyra mordåtalade - en afghan och tre bulgarer - dolde sina ansikten när de fördes in i den fullpackade rättssalen i den ungerska staden Kecskemet. Övriga anklagas för bland annat människohandel och tortyr.

– De skriker hela tiden. Du kan inte föreställa dig vad som pågår därinne, ska den bulgariske föraren ha sagt under resan, enligt utskrifter av avlyssnade telefonsamtal som publicerats i tyska medier.

– Om de dör... så släpp av dem i en skog i Tyskland, ska den afghanske man som pekats ut som chef för människosmugglarna ha svarat.

Människorna i bilen var på flykt från oroligheterna i Syrien, Irak och Afghanistan. Fyra av dem var barn.

"De 71 offren... dog kort efter att de påbörjat resan. Innan de dog slog de upprepade gånger på lastbilens väggar och skrek", konstaterade domstolen inför förhandlingarna.

Nyheten om de förruttnade kropparna i lastbilen ledde till att länderna längs den så kallade Balkanrutten öppnade sina gränser för hundratusentals flyktingar.

De stora flyktingströmmarna fick dock länderna längs rutten att ompröva sina beslut och senare under hösten stängde bland annat Österrike gränserna för flyktingar.

FAKTA

Kvävdes av syrebrist

Vid lunchtid torsdag den 27 augusti 2015 reagerade österrikisk polis på en stillastående lastbil på motorvägen A4, som går från Ungern mot Wien i östligaste Österrike. Först trodde man att fordonet fått motorproblem, men sedan observerades att det droppade blod från det förslutna lastutrymmet.

Någon förare syntes inte till, och när dörrarna till lastutrymmet - som var försett med icke påslagna kylaggregat - öppnades fick räddningspersonalen en chock: tätt packade lik, nästan från golv till tak.

De 71 förolyckade var män, kvinnor och barn från Afghanistan, Irak och Syrien. De hade varit döda i många timmar, kvävda av syrebrist i det slutna utrymmet.

Rättegången hålls i Ungern, eftersom utredarna kommit fram till att migranterna avled på ungersk mark. Domar väntas inte förrän slutet av året.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM