Avhoppad minister: Macron är vår chans

UTRIKES

Frankrike. En av president Emmanuel Macrons tyngsta anhängare lämnar regeringen för att undvika att den kopplas till misstankar om korruption.

– Macron är vårt lands chans, säger ändå François Bayrou - nu före detta justitieminister i Frankrike.

En efter en har ministrarna från Bayrous liberala parti Demokratiska rörelsen (Mo Dem) nu lämnat regeringen. I tisdags var det försvarsminister Sylvie Goulard. På onsdagen anslöt sig EU-minister Marielle de Sarnez och även Bayrou själv.

Anledningen är den utredning som pågår kring anklagelser om att partiets EU-parlamentsledamöter ska ha fuskat med sina EU-betalda assistenter.

Försvarar sig

Alla hävdar visserligen sin oskuld.

– Vi har aldrig haft några fiktiva anställda, säger Bayrou på en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

Han och hans kollegor vill dock undvika att den nya regeringen belastas av misstankarna - särskilt med tanke på Macrons löften om "renare" politiker.

66-årige Bayrou återtar nu i stället sitt arbete som borgmästare i sydfranska Pau, men lovar att fortsatt stödja presidenten.

– Det är någon som jag uppskattar, som jag anser vara magnifik på sin position, säger Bayrou.

Ferrand utreds

Mo Dem-ministrarnas avgång följer på den förflyttning åt sidan som gjordes med territorialminister Richard Ferrand i måndags.

Ferrand utreds för diverse oegentligheter från sin tid som parlamentsledamot för Socialistpartiet från 2012 och har tills vidare fått lämna regeringen för att i stället bli gruppledare i parlamentet för Macron-partiet LREM.

Nya ministrar

Som ersättare har premiärminister Édouard Philippe plockat in juristen Nicole Belloubet från det franska Konstitutionsrådet som ny justitieminister.

Försvarsminister blir i sin tur Florence Parly från järnvägsbolaget SNCF, med erfarenhet som statssekreterare på finansdepartementet under Lionel Jospins socialistregering 2000-02.

Dessutom blir Nathalie Loiseau, rektor för elitskolan ENA - där bland andra Macron själv gått en gång i tiden - ny EU-minister.

FAKTA

Frankrikes nya regering

Efter parlamentsvalet och diverse ministeravhopp har premiärminister Édouard Philippe ombildat sin regering.

Nya ministrar är Nicole Belloubet (justitie), Florence Parly (försvar), Nathalie Loiseau (EU) och Stéphane Travert (jordbruk). Förre jordbruksministern Jacques Mézard får i sin tur en ny roll som territorialminister. Dessutom tillsätts ytterligare sex statssekreterare, bland annat två under miljöministern.

Övriga ministrar sitter kvar, däribland utrikesminister Jean-Yves Drian, inrikesminister Gérard Collomb och miljöminister Nicolas Hulot.

Bryssel, TT:s korrespondent

ARTIKELN HANDLAR OM