EU:s asylpolitik: Löfvens tålamod tryter

UTRIKES

EU. Läget är låst i förhandlingarna om en gemensam asylpolitik i EU. Men flyktingar fortsätter att komma över Medelhavet och EU-ledarna fokuserar nu på att få dem att återvända till Afrika eller att aldrig sätta sig i en båt till EU.

EU-länderna har bråkat om den gemensamma asylpolitiken länge. Målet var att ha en överenskommelse klar till EU-toppmötet nu i midsommarhelgen. Några länder med Polen och Ungern i spetsen vägrar gå med på att alla länder ska vara skyldiga att ta emot flyktingar. På den motsatta sidan står Sverige, Tyskland och många andra länder.

Statsminister Stefan Löfven (S) börjar tappa tålamodet.

– Vi måste börja smalna av den här processen, för om inte alla ställer upp måste det få konsekvenser. Diskussionen kan inte pågå i oändlighet, säger han inför mötet i Bryssel.

Redo att köra över?

Om länderna inte kan enas, kan han tänka sig att köra över de länder som säger nej med ett majoritetsbeslut.

– Det är ingen förstahandslösning, men vi kan inte utesluta någonting. Behovet av att få till ett gemensamt system är så stort, säger han.

Stefan Löfven är även beredd att använda ekonomisk press på de länder som inte vill ta emot flyktingar. Men på EU-toppmötet väntas diskussionen om de interna konflikterna om asylsystemet bli relativt kort. I stället kommer EU-ledarna att rikta blicken mot EU:s yttre gräns, och då särskilt mot Nordafrika.

EU:s permanente ordförande Donald Tusk skriver i sin inbjudan till EU-ledarna att 1 900 människor har mist livet på Medelhavet i år och att människosmugglingen har nått nya nivåer. Enligt Tusk har det kommit 26 procent fler migranter till Italien hittills i år än under samma tid i fjol.

Omkring 100 människosmugglare har gripits och 400 av deras båtar har förstörts.

Stöd till Libyen

– Det är helt klart för lite, och jag förstår inte varför vi inte kan ta ett större finansiellt ansvar för hur den libyska kustbevakningen fungerar. De är våra allierade i kampen mot smugglarna, säger Tusk och uppmanar länderna att fatta nödvändiga beslut.

Utöver att utbilda den libyska kustbevakningen vill EU också få till "pragmatiska arrangemang" med afrikanska länder för att få dem att ta tillbaka återvändande flyktingar och hotar med tuffare visumregler för länder som inte samarbetar.

En rad människorättsorganisationer, bland dem Amnesty International och Oxfam, varnar för att EU ägnar sig åt att bygga upp murar för att hindra människor att ta sig till EU. De har också pekat på ovärdiga förhållanden i de libyska läger som flyktingar hamnar i.

FAKTA

EU:s omfördelning av asylsökande

EU-länderna enades i två beslut under sommaren och hösten 2015 om att omfördela totalt 160 000 asylsökande som anlänt till Grekland och Italien under den upptrappade flyktingkrisen. Än så länge är det bara EU:s nuvarande ordförandeland Malta och Efta-landet Liechtenstein som uppfyllt sina kvoter. Så här ser läget ut just nu:

Land från Italien från Grekland totalt andel av landets totala kvot i procent

Polen, Ungern och Österrike har ännu inte tagit emot någon av de omfördelade. Schweiz, Norge och Liechtenstein har liksom Island erbjudits att frivilligt delta i systemet. Danmark och Storbritannien har i sin tur undantag från EU:s rätts- och inrikessamarbete och har valt att inte delta i fördelningen. Sverige har haft anstånd med mottagandet i ett år, men har lovat att uppfylla sin kvot under sommaren 2017.

Av de 160 000 som ursprungligen skulle omfördelas har 61 745 tills vidare inte ålagts några specifika länder.

Källa: EU-kommissionen (21 juni).

TT

ARTIKELN HANDLAR OM