al-Abadi: Dagar kvar innan Mosul återtas

UTRIKES

Irak. Islamiska statens välde i Mosul är snart historia, enligt Iraks premiärminister.

– Det är frågan om några få dagar, och vi kommer att utropa Mosul som totalt befriad, säger Haider al-Abadi till tv-stationen al-Sumaria.

Försvarsanalytiker bedömer att terrorrörelsens beslut att spränga Mosuls berömda al-Nurimoské kan påskynda en seger för regeringssidan, eftersom det har funnits en oro att skada det medeltida landmärket i samband med slutstriderna.

– De (IS) har sagt att de skulle kämpa till sista andetaget för att försvara moskén. Faktum är att de inte längre är kapabla att stå emot de irakiska regeringsstyrkorna, säger säkerhetsexperten Safaa al-Asam till nyhetsbyrån Reuters.

"Erkänner sig besegrad"

al-Abadi skrev i ett uttalande natten till torsdagen att sprängningen av al-Nurimoskén - där IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi sommaren 2014 utropade terrorrörelsens så kallade kalifat - är ett "officiellt erkännande" av IS att rörelsen besegrats.

Slaget om Mosul har pågått i åtta månader. Under onsdagen rasade blodiga strider i de trånga gatorna och gränderna i Mosuls gamla stad. Den irakiska alliansen sade sig på onsdagen ha slagit sig fram till bara 50 meter från moskén.

"Brott mot Irak"

IS propagandaorgan al-Amaq gick snabbt ut och påstod att det var amerikanskt flyg som förstört moskén. Det förnekas av både koalitionen och de irakiska styrkorna. Den USA-ledda alliansen fördömer sprängningen som ett brott mot "Mosuls befolkning och hela Irak".

– Vi slog inte till mot det området, säger alliansens talesperson John Dorrian till nyhetsbyrån Reuters.

IS har försökt beröva de irakiska myndigheterna segerglädjen - och samtidigt lägga skulden på förstörelsen av den nästan tusenåriga lutande minareten på västvärlden. Om sådana konspirationsteorier får fäste kan det få långtgående konsekvenser, säger Rasha al-Aqidi, som är uppväxt i Mosul och arbetar vid tankesmedjan Mesbar Studies and Research Center i Dubai, till The New York Times.

– Det är min största fruktan. Det kommer att ha strategiska implikationer för lång tid framåt, om det finns en uppfattning att väst var inblandad i förstörelsen, säger hon till tidningen.

Grusade förhoppningar

Alliansens offensiv för att återinta Mosul inleddes i mitten av oktober i fjol. Den irakiska armén har tidigare uttryckt förhoppningar om att kunna inta moskén före den 25 juni inför id al-fitr som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan.

– Det skulle ha inneburit ett stort bakslag för (IS) propaganda om moskén återtagits intakt. Det skulle ha varit det mest symbolladdade nederlaget i rörelsens mest symboliska fäste, säger Hassan Hassan, författare till en bok om IS och verksam vid Tahrir Institute i Washington, till The Washington Post.

FAKTA

al-Nurimoskén i Mosul

Den medeltida al-Nurimoskén hade ett mycket karakteristiskt utseende, med sin lutande minaret.

Den svarta IS-flaggan har varit hissad där sedan terrorrörelsen IS intog Mosul sommaren 2014.

Minareten är känd som al-Hadba ("puckelryggen"), och har även kallats Iraks Pisatorn.

Minareten stod färdig 1172, var stadens symbol och har gett namn till en rad restauranger, idrottsklubbar och företag.

– Minareten al-Hadba har varit här för alltid, det är en del av det historiska Mosul, det är en symbol för staden, sade en 49-årig invånare till nyhetsbyrån AFP häromdagen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM