Ex-presidentens vän döms till fängelse

UTRIKES

Sydkorea. En av nyckelpersonerna i Sydkoreas uppmärksammade korruptionshärva har dömts till fängelse. Den avsatta presidenten Park Geun-Hyes vän Choi Soon-Sil straffas för att hon försökt pressa ett universitet.

Skandalen sattes i rullning i slutet av förra året när sydkoreanska åklagare började utreda om Choi Soon-Sil använt sin vänskap med presidenten för att pressa företag att donera pengar till stiftelser som hon använt som uttagsautomater.

Sedan dess har president Park Geun-Hye tvingats avgå. Och nu har Choi Soon-Sil dömts till tre års fängelse, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Enligt domen har Choi Soon-Sil pressat det prestigefulla Ewha-universitetet att anta hennes dotter, den 20-åriga tävlingsryttaren Chung Yoo-Ra, och även försökt manipulera dotterns akademiska meritlista.

Universitetets rektor straffas med två års fängelse.

Chung Yoo-Ra flydde landet under förra året men har nu återvänt till Sydkorea för att "reda ut alla missförstånd", enligt henne själv.

Domen mot Choi Soon-Sil är den första, men sannolikt inte den sista. Choi Soon-Sil står åtalad för utpressning, maktmissbruk och bedrägeri för att ha tvingat till sig mutor från företagskonglomerat.

TT-Reuters