Darren Osborne misstänks för terrorism

UTRIKES

Storbritannien. Mannen bakom skåpbilsattacken mot muslimer i London är nu formellt misstänkt för terrorism, enligt brittiska åklagare. 47-årige Darren Osborne uppges ha skrikit att han ville döda muslimer när han kraschade bilen i folkmassan.

Darren Osborne, som styrde sin hyrda skåpbil mot folksamlingen på Seven Sisters Road tidigt på måndagsmorgonen, misstänks för terrorrelaterat mord och mordförsök.

En 51-årig man dödades och ytterligare elva människor skadades i attentatet. Det är fortfarande oklart om 51-åringen verkligen dödades på grund av att han träffades av skåpbilen, men nu har polisen gått ut med preliminära uppgifter om att själva kollisionen förmodligen är anledningen, och alltså inte den plötsliga sjukdom som gjort att han sjunkit ihop på gatan en stund tidigare.

Fordonet plöjde in i troende som samlats runt den sjuke utanför Finsbury Park. Trots att det var mitt i natten var området fullt med människor eftersom bönen just avslutats i två moskéer i området.

– Det här var en attack mot muslimer, nära deras böneplats, har premiärminister Theresa May sagt.

Darren Osborne är hemmahörande i Cardiff i Wales. Han kommer att framträda i rätten senare på fredagen.

FAKTA

Mellan två moskéer

Dådet ägde rum mellan två moskéer i området Finsbury Park. Den ena ligger i lokaler tillhörande välgörenhetsorganisationen Muslim Welfare House på Seven Sisters Road. Den andra, på Saint Thomas's Road, är större, och känd som Finsbury Park Mosque eller North London Central Mosque.

Finsbury Park Mosque har tidigare varit omtalad för att ha lockat radikala islamister, men medier i London rapporterar att sedan en ny ledning tog över 2005 har den helt ändrat inriktning.

Moskéns tidigare imam Abu Hamza dömdes 2015 till livstids fängelse i USA för att ha bistått terrorister.

Stadsdelen Finsbury Park beskrivs som ett arbetarklassområde, ett par kilometer norr om centrala London, med många olika nationaliteter.

Området är annars mest känt för att vara hemmaplan för fotbollsklubben Arsenal, som har sin hemmaarena några kvarter söder om de nu aktuella moskéerna. På matchdagar är gatorna och pubarna fulla av fans.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM