Fasadplattor döms ut i test efter branden

UTRIKES

Storbritannien. Fasadklädseln på höghuset Grenfell Tower i London, som varit i fokus efter lågornas snabba spridning upp längs huset, har testats efter branden. Plattorna - en typ som består av aluminiumskivor med mellanliggande plastskikt - har inte klarat de tester som utförts efter tragedin, uppger polisen.

Höghusbranden i stadsdelen North Kensington började i ett kyl- och frysskåp, bekräftar polisen också - en uppgift som nämndes på ett tidigt stadium efter larmet.

Skåpmodellen tillverkades mellan 2006 och 2009 av Indesit, som senare köptes upp av Whirlpool. Whirlpool är nu i färd med att göra tester på modellen. Den har inte återkallats, men företaget uppmanar personer som har kyl- och frysskåp med beteckningarna Hotpoint FF175BP eller FF175BG att ta kontakt.

Minst 79 personer befaras ha fått sätta livet till när lågorna slukade bostadshuset. Alla som anmälts saknade har inte hittats, och polisen efterlyser fortfarande uppgifter om eventuella andra, ännu okända personer som kan ha vistats där.

– Vi prioriterar att ta reda på vilka som befann sig i Grenfell Tower. Vi är inte intresserade av varför de var där, säger Fiona McCormack vid Londonpolisen enligt BBC.

Vållande till annans död är en av de brottsrubriceringar som övervägs av polisens utredare, men det framgick inte på fredagen om misstankarna riktas mot någon specifik person.

Byggnaden, som innehöll kommunalt ägda lägenheter, var nyrenoverad. Flera hundra andra byggnader i Storbritannien kan ha samma fasadklädsel.

FAKTA

Höghusbranden i London

Grenfell Towers i North Kensington, en stadsdel i centrala London, började brinna den 14 juni. Elden spred sig snabbt uppåt genom husets 24 våningar.

Minst 79 människor befaras ha omkommit. Byggnaden ägs av kommunen och innehöll framför allt bostäder.

Det finns inga misstankar om att branden skulle ha anlagts med avsikt. Den började i ett kyl- och frysskåp.

2016 avslutades en omfattande renovering av Grenfell Towers, då byggnaden bland annat fick ny fasadklädsel och omgjort värmesystem. De nya fasadplattorna bestod av aluminiumskivor med plastmaterial emellan. Enligt expertis skulle det ha varit mindre brandfarligt med mineralmaterial mellan aluminiumskikten.

Flera hundra brittiska byggnader har liknande fasadplattor.

Kallor: BBC, The Guardian.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM