Mercron - nu även i EU

UTRIKES

EU. Frankrike och Tyskland arbetar tillsammans.

Budskapet var tydligt när förbundskansler Merkel och president Macron valde att avsluta EU:s toppmöte med en gemensam presskonferens.

– Toppmötet har skickat ett budskap om ny optimism, förklarade Angela Merkel på ena sidan om en tysk-fransk-europeisk flaggställning.

– När Frankrike och Tyskland talar med en och samma röst kan EU ta sig framåt, sade Emmanuel Macron på den andra.

Att duon talade tillsammans var en tydlig signal om att "Mercron" tillsammans hoppas kunna få ny fart i EU-samarbetet. På fredagen talade man exempelvis om regler och rättvisa i handelspolitiken, även om Macron inte lyckades få med sig övriga EU-ledare på lika hårda skrivningar som han ville ha om behovet av att kunna granska utländska investeringar i strategiska marknader.

Macron inledde annars dagen med att möta ledarna från de så kallade Visegrad-länderna - Tjeckien, Slovakien, Polen och Ungern. Kvartetten står ofta i motsats till både Frankrike och Tyskland när det gäller synen på exempelvis flyktingmottagande och billig arbetskraft.

Efter ett par dagars utbyte av hårda ord var dock ledarna mer välvilligt inställda till varandra på fredagen.

– Vi hoppas att vi kan bli bättre förstådda nu i Paris, sade Polens EU-minister Konrad Szymanski efteråt, enligt Reuters.

Bryssel, TT:s korrespondent