Pakistan skakas av flera dödliga terrordåd

UTRIKES

Pakistan. Över 50 människor har dödats i en rad attentat i Pakistan. Tre bombdåd - mot en marknad och mot ett polishögkvarter i två olika delar av landet - har krävt de flesta av dödsoffren.

Minst 170 människor har skadats.

Två bombdåd på en marknad i Parachinar i nordvästra Pakistan krävde minst 37 liv uppger lokala myndigheter för nyhetsbyrån Reuters. Fler än 150 människor skadades i attentaten.

Många befann sig på marknaden för att handla mat inför helgen id al-fitr, som följer fastemånaden ramadan, när den första bomben briserade på Turimarknaden i närheten av området Tal Adda. Den andra sprängladdningen utlöstes när människor försökte hjälpa de skadade, rapporterar Dawn.

Nödläge utlyst

Sjukhusen har utlyst nödläge med anledning av det stora antalet offer som behöver vård.

Ingen grupp har ännu tagit på sig dådet i Parachinar.

Tidigare under dagen detonerade en bomb i närheten av polischefens högkvarter i Quetta i sydvästra Pakistan. Minst 13 människor dödades och omkring 20 skadades, uppger polisen för nyhetsbyrån AFP. Sju av dödsoffren var poliser.

Explosionen i Quetta utlöstes av en bilbomb som var tillräckligt kraftig för att den skulle höras över hela staden. Enligt polisen användes uppåt 95 kilo sprängämne vid dådet. Tv-bilder från händelsen visar söndertrasade bilar och en väg strösslad med krossat glas.

En utbrytargrupp från talibanrörelsen, Jamaat ur Ahrar, påstår sig ligga bakom dådet i Quetta, som ligger i Baluchistanprovinsen.

Attack i Karachi

Både pakistanska talibaner och andra islamistiska extremister har tidigare genomfört attacker i provinsen. Nationalistiska och separatistiska grupper har utkämpat ett lågintensivt uppror mot staten under det senaste årtiondet, med krav på en större andel av regionens ekonomiska tillgångar.

I ytterligare en attack på fredagen, i storstaden Karachi i södra Pakistan, dödades fyra poliser när beväpnade män öppnade eld.

FAKTA

Andra våldsdåd i Pakistan

16 februari 2017: En självmordsbombare utlöser en sprängladdning vid en helgedom. Över 70 människor, många av dem barn, dödas. Hundratals människor skadades.

12 november 2016: En bomb dödar minst 52 människor vid en attack mot en av sufismens heliga platser, templet Shah Norani i sydvästra Pakistan. IS säger sig ligga bakom attacken.

25 oktober 2016: Minst 59 människor dödas när beväpnade män i självmordsvästar stormar in och skjuter på en polishögskola i staden Quetta. IS tar på sig dådet.

8 augusti 2016: En självmordsbombare slår till mot sörjande på ett sjukhus i Quetta. Minst 73 människor dör och tiotals skadas. Många av offren har samlats för att ta farväl av en juristkollega som mördats bara timmar tidigare. Både pakistanska talibaner och IS säger sig ligga bakom.

27 mars 2016: Minst 75 människor dödas, däribland många barn, i ett självmordsattentat mot ett påskfirande i Lahore. En talibangrupp tar på sig dådet.

13 maj 2015: 45 shiiter dödas i Karachi i det första dådet som terrorgruppen IS tar på sig i Pakistan.

Källa: AFP

TT

ARTIKELN HANDLAR OM