Gratis mensbindor till skolflickor i Kenya

UTRIKES

Kenya. Kenya lovar att ge gratis bindor till alla skolflickor i landet - för att de ska kunna gå till skolan även när de har mens, och undvika att komma efter med skolarbetet.

En av tio skolflickor missar skolan under sin menstruation. Det gör att de kommer efter i skolan och inte sällan avbryter skolgången, enligt FN:s barnfond Unicef.

Flickorna stannar hemma och använder ofta trasor och papper som mensskydd.

– Det här kommer att ge flickorna självförtroende att vara med på lektionerna alla dagar i månaden, och därmed kommer det att förbättra deras skolprestationer, säger Albanous Gituru, rektor för Shining Hope for communities, en flickskola i Nairobis slumstadsdel Kibera, till Thomson Reuters Foundation.

Rektorn tillägger att flickorna kan missa så mycket som femton skoldagar under en termin eftersom de inte har råd att köpa mensskydd.

I grannlandet Uganda är skolfrånvaron 17 procent högre bland flickor som inte har tillgång till mensbindor eller information om puberteten, enligt forskare från Oxfords universitet.

En ny lag som presenterades i Kenya i veckan garanterar nu alla skolflickor gratis tillgång till mensbindor av bra kvalitet, samt en trygg plats att slänga dem på.

– Vi behandlar rätten till mensbindor som en grundläggande mänsklig rättighet, säger regeringens talesperson Eric Kiraithe till Thomson Reuters Foundation.

Den nya lagen kommer att kosta Kenya motsvarande runt 42 miljoner kronor.

FAKTA

– Vi behandlar rätten till mensbindor som en grundläggande mänsklig rättighet, säger Eric Kiraithe, talesperson för Kenyas regering.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM