Säkerhetstjänsten inkopplad efter cyberattack

UTRIKES

Storbritannien. Brittiska parlamentet har utsatts för en cyberattack - hackare har försökt ta sig in i mejlsystemen. Attacken kommer bara några dagar efter rapporter om att hackare kommit över ministrars mejllösenord och försökt sälja dem på nätet.

– Vi vet om att våra offentliga verksamheter attackeras, så det är inte alls förvånande att det skulle ske ett hackerförsök mot parlamentarikernas e-post, säger handelsminister Liam Fox.

Han berättar att lösenord till e-postkonton som tillhör ministrar har varit till salu på nätet.

En talesperson för underhuset i brittiska parlamentet berättar att man vidtagit kraftfulla åtgärder för att skydda alla mejlkonton och datasystem, skriver Reuters.

En av skyddsåtgärderna var att begränsa åtkomsten till mejlkontona. Detta gjorde att parlamentarikerna inte kunde komma åt sin e-post utanför parlamentet.

Enligt The Telegraph uppmärksammades parlamentarikerna på attacken i fredags.

Brittiska myndigheter utreder nu attackens omfattning tillsammans med Nationella cybersäkerhetsmyndigheten, som arbetar för att säkra datornätverken. Även säkerhetstjänsten NCA är inkopplad.

Den liberaldemokratiske parlamentarikern Chris Rennard varnade på lördagseftermiddagen på Twitter: "Cybersäkerhetsattack mot Westminster, parlamentets e-post fungerar inte från annan ort. Skriv akuta meddelanden via sms."

FAKTA

Cyberattacker

I maj drabbades brittisk sjukvård av ett omfattande utpressningsvirus. Det lamslog datorsystemet och tvingade vissa sjukhus att avvisa patienter och dirigera om ambulanser.

Attacken drabbade inte bara Storbritannien utan var en del av en global IT-attack som drabbade tiotusentals Windows-datorer världen över - enligt Europol den mest omfattande attack som hittills skådats.

Så många som 99 länder berördes av viruset, som kallades Wanacry.

Värst drabbade var Ryssland, Ukraina och Taiwan.

Viruset fungerar så att det låser datorerna för användarna, genom att kryptera innehållet på hårddiskarna tills en lösesumma har betalats.

Nationella cybersäkerhetsmyndigheten, NCSC, inrättades i oktober förra året, som en del av säkerhetstjänsten NCA. Det var ett sätt för regeringen att tackla cyberhot - något som bedöms vara ett av de största hoten mot säkerheten i landet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM