Nazister ville förstöra Panamakanalen

UTRIKES

Chile. Tidigare hemliga dokument i Chile om andra världskriget visar att nazistiska agenter i hamnstaden Valparaíso hade planer på att förstöra Panamakanalen.

Hemligstämpeln för dokument för åren 1937-1944 togs bort av polisen i veckan. Enligt dessa omintetgjordes planerna av enheten för kontraspionage sedan agenterna gripits. Inga fler detaljer finns tillgängliga.

Dokumenten, samlade i fyra böcker, gjordes i veckan tillgängliga för allmänheten under en ceremoni i huvudstaden Santiago. Chefen för landets nationella arkiv, Emma de Ramón, sade att de är i original och "pålitliga". De går också att ta del av på nätet.

Polisens kontraspionage, Department 50, avslöjade också två nazistiska spionnätverk i landet som var verksamma under perioden.

– Om de hade lyckats med sina mål, skulle det inte bara ha förändrat Chiles historia, utan hela världens. Jag tror inte att det är fel att säga att de som verkligen skrev historia var medlemmarna av Departement 50, säger polischefen Hector Espinoza.

Dokumenten visar också att unga personer i familjer med tyskt ursprung genomgick paramilitär träning i södra Chile. Nazistsympatisörer i landet skickade rutinmässigt information till Tyskland om rutterna för de allierades handelsfartyg, visar dokumenten enligt The Telegraph.

– Fram till i går var det här en statshemlighet, sade vänster-mitten-parlamentarikern Gabriel Silber efter ceremonin till tidningen.

– Kanske kommer vi, från och med i dag, att erkänna den obehagliga sanningen att några politiker och affärsmän i Chile stödde nazisterna.

TT-AP

ARTIKELN HANDLAR OM